Najnovije

CRNU GORU TRESE SKANDAL DECENIJE! Otkriveni podaci o agentima CIA!

Afera "Simijanović" dokaz je da je, dolaskom Vukšića na čelo ANB-a, urušen unutrašnji i spoljni zid zaštite i da su mnogi tajni podaci danas dostupni državama protivnicima NATO-a.

Dritan Abazović. (Foto: Jutjub)

Otkrivanje tajnih podataka o agentima CIA-je teško će narušiti položaj Crne Gore u sistemu NATO-a. Afera "Simijanović" dokaz je da je, dolaskom Vukšića na čelo ANB-a, urušen unutrašnji i spoljni zid zaštite i da su mnogi tajni podaci danas dostupni državama protivnicima NATO-a.

Umesto razotkrivanja razgranatih veza koje je lažni američki diplomata Stevan Simijanović imao u Crnoj Gori, parlamentarno saslušanje potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića pretvorilo se u skandal međunarodnih razmera, jer je vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost u materijalima dostavljenim poslanicima Odbora za bezbednost otkrio imena, funkcije i delokrug rada domaćih operativaca ANB-a i kršeći zakon i protokole NATO-a, razotkrio identitet agenata CIA-je koji su boravili u Crnoj Gori.

Prema informacijama "Pobjede", u jednoj službenoj zabelešci sa sastanka u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Crne Gore precizno su navedena imena crnogorskih operativaca koji su sarađivali sa zapadnim kolegama iz CIA u više operacija.

Osim navođenja imena, Dejan Vukšić je u informaciji dostavio i detaljne opise rada agenata ANB-a, kao i linije rada u različitim operacijama, dok se u čitavom izveštaju samo na jednom mestu opisuje rad na razotkrivanju Stevana Simijanovića, čoveka koji je falsifikovao diplomatski pasoš SAD-a.

- Obaveštajni podaci koji pripaduju državi članici NATO-a, ne smeju se ustupati poslanicima. U tim dokumentima otvorena su imena i prezimena operativaca. Sumnjam da je to urađeno namerno. Vukšić je znao da se radi o tajnim podacima druge države i zato izvodim zaključak da je to uradio s nekom vrstom namjere – kazao je Raško Konjević, član Odbora za bezbednost i predsjednik SDP-a.

Inicijator parlamentarnog saslušanja Raško Konjević je, dvadesetak minuta nakon početka sednice, kada se uverio u sadržaj službene zabeleške, tražio hitni prekid sednice zbog kompromitacije procedure ustupanja tajnih podataka.

Odavanjem tajnih podataka obaveštajne agencije jedne države članice NATO-a, direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić prekršio je zakon i napravio ozbiljan bezbednosni propust zbog koga bi hitno trebao da podnese ostavku, ocenio je Konjević.

Zakon

Prema članu 26. Zakona o tajnosti podataka, striktno je zabranjen pristup tajnim podacima drugih država osobama koje za to nemaju ovlašćenja: "Tajnim podacima drugih država i međunarodnih organizacija, bez dozvole za pristup tajnim podacima, mogu pristupiti lica iz stava 1 tač. 1, 2 i 3 ovog člana, u skladu sa međunarodnim ugovorom."

Iz citiranog člana jasno je da Zakon prepoznaje tri izuzetka, da samo tri ličnosti mogu raspolagati tajnim podacima stranih država i međunarodnih organizacija predsednik Crne Gore, predsednik Vlade i predsednik Skupštine.

Na adresu ruske ambasade u Vašingtonu pristižu pisma izvinjenja! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA