Najnovije

TAKVE STVARI SE RADE TIHO: Amerika uhvaćena u nuklearnom bekstvu iz Evrope

Sjedinjene Američke Države znatno su smanjile broj taktičkog nuklearnog oružja u Evropi bez javnog izveštavanja, rekli su predstavnici Federacije američkih naučnika (FAS) Hans Kristensen i Met Korda u svom novom pregledu stanja američkih nuklearnih snaga, koji je pregledao ruski list Komersant.

Američka baza (Foto: US Air Force)

„Broj američkih nuklearnih gravitacionih bombi B61 u Evropi pao je na 100. Ranije se verovalo da SAD skladište 150 bombi u šest baza u pet zemalja NATO-a (Belgija, Nemačka, Italija, Holandija i Turska)“, rekao je izvor, ističući da zvanično američke vlasti nisu obavestile o promeni broja taktičkog nuklearnog oružja u Evropi.

Zauzvrat, prema rečima predstavnika ruskih vladinih agencija, ove promene mogu biti povezane sa modernizacijom bombi radi povećanja njihove preciznosti i funkcionalnosti. Američki stručnjaci veruju da razlog smanjenja američkog arsenala možda leži u napetim odnosima sa turskim partnerima.

Činjenica je da je prema stručnjacima većina oružja uklonjena iz turske baze Indžirlik, što je moglo biti izazvano pokušajem puča u zemlji u leto 2016. godine.

Tada su turske vlasti optužile američku stranu da podržava pučiste, što je Vašington kategorički negirao. Međutim, tursko rukovodstvo je tada zapretilo da će blokirati američki pristup vazdušnoj bazi.

Posle ovih događaja u Vašingtonu, prema rečima stručnjaka, počeli su potajno da razgovaraju o mogućnosti i neophodnosti povlačenja oružja, mada o tome nije otvoreno izveštavano.

Kakve će posledice imati Indija ako kupi rusko naoružanje, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA