Najnovije

ALRAMIRAN SAVET BEZBEDNOSTI: Ujedinjene nacije neće ćutati na nasilje u Jerusalimu!

Razmatrana je predloženu izjavu kojim se Izrael poziva na prekid deložacije Palestinaca, ''uzdržanost i poštovanje istorijskog statusa svetih mesta'' u Jerusalimu.

Savet bezbednosti UN. (Foto: ria.ru)

Ambasadorka Irske u UN DŽeraldina Berni Najson ukazala je da bi Savet bezbednosti trebalo hitno da se izjasni, izrazivši nadu da će se to dogodoti već danas.

Diplomatski izvori AP navode da je svih 15 članica izrazilo zabrinutost zbog sukoba i porasta nasilja.

Međutim, SAD, najbliži saveznik Izraela, smatraju da izjava u ovom trenutku možda ne ni bila korisna, ali su se ipak saglasile da stručnjaci SBUN nastave razgovore nakon što su svi ostali članovi poručili da ovo telo mora hitno da reaguje.

Nacrt izjave izrazio bi ozbiljnu zabrinutost SBUN zbog eskalacije napetosti i nasilja na Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalim i zbog mogućnosti deložacija palestinskih porodica iz naselja Šeici DŽarah i Silvan u istočnom Jerusalimu, "koje generacijama tu žive i tu im je dom.

Predloženi tekst izjave poziva Izrael "da zaustavi aktivnosti na naseljavanju, rušenju i iseljavanju, uključujući istočni Jerusalim, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom" i uzdrži se od jednostranih koraka koji podižu tenzije i podrivaju održivost rešenja izraelsko-palestinskog konflikta u obliku stvaranja dve države.

Izjavom bi se izrazila duboka zabrinutost zbog svakodnevnih sukoba, posebno u i oko svetih mesta u Jerusalimu, što dovodi do ljudskih stradanja, povreda i zahtevalo bi se "suzdržavanje od provokativnih radnji i retorike".

U izjavi bi bio upućen poziv svima da poštuju istorijski status svetih mesta u Jerusalimu i apel "da muslimanskim hodočasnicima na svetim mestima mora biti dozvoljeno da se u miru mole i klanjaju, bez nasilja, pretnji i provokacija".

Višenamenski ruski lovac Su-57 zadivio tviteraše! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA