Najnovije

NATO POTVRDIO: Evo ko je dao dozvolu za odlazak KBS na sever KiM

Zvaničnici NATO-a u Briselu izjavili su da, prema briselskom sporazumu iz 2013. godine, Kosovske bezbednosne snage ne mogu da se kreću severnim delom Kosova bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora.

Kfor (Foto: flickr)


"Za NATO, briselski sporazum 2013. je razmena pisama između bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andreasa Rasmusena i gospodina Hašima Tačija", objasnio je neimenovani zvaničnik NATO-a za prištinskom portal Ekspres.

Podsetio je na nedavni sastanak generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Tokom nedavne posete gospodina Kurtija, generalni sekretar NATO-a Stoltenberg naglasio je da je posvećenost NATO-a stabilnosti na čitavom zapadnom Balkanu nepokolebljiva. Ponovio je da je misija Kfor, koju predvodi NATO, usredsređena na svakodnevnu primenu svog mandata koji proističe iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako bi se osiguralo bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosovu", navode iz NATO-a.

Na kraju, zvaničnik NATO-a naglasio je da je Stoltenberg jasno izrazio podršku procesu dijaloga između Beograda i Prištine, i da je dijalog jedini način za pronalaženje političkog rešenja.

Reakcija zvaničnika NATO-a je usledila nakon što je Aljbin Kurti juče u skupštinskoj raspravi rekao da je dogovor iz razmene pisama Rasmusena i Tačija o ograničavanju kretanja pripadnika KBS-a na severu Kosova štetna i da će konačni sud o sporazumu dati tužilaštvo, kome se Kurti obratio sa zahtevom za poništenje dokumenta.

O Vučićevoj propagandi i realnosti pročitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA