Najnovije

LNR ĆE IPAK DOĆI DO BELORUSKOG ZATVORENIKA: Lukašenko predaje neprijatelja Lugansku

Istražitelji Luganske Narodne Republike mogu doći u Minsk i postaviti pitanja pritvorenom osnivaču Telegram kanala Nexta Romanu Protaseviču, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku o saradnji sa Rusijom.

LNR (Ilustracija: NM LNR)

„U Donbasu je pokrenut krivični postupak protiv ovih osoba. Podsetio sam predsednika Putina da je pokrenut krivični slučaj i rekao da ako oni (istražitelji koji vode ovaj slučaj. - prim. red.) imaju pitanja za njih, dobrodošli ste nam, molim vas, postavljajte im pitanja, jer su oni ubijali ljude tamo u Donbasu“, rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je komentarisao i izjavu osnivača Telegram kanala Nexta o smrtnoj kazni koja mu preti.

 „Mi ne predviđamo smrtnu kaznu prema takvom članu, već 15 godina. Znao je šta govori, razumeo je da tamo, na jugoistoku Ukrajine, protiv njega mogu da se podignu poternice, a ovo je sasvim druga situacija“, dodao je predsednik Belorusije.

Ranije je tužilaštvo LNR otvorilo krivični postupak protiv Protaseviča, osumnjičenog za zločine nad stanovnicima Donbasa, koje je počinio u sastavu ukrajinskih oružanih formacija. Prema istrazi, 2014-2015. godine Protasevič je učestvovao u neprijateljstvima u sastavu ukrajinskog dobrovoljačkog bataljona „Azov“, koji je u LNR označen kao teroristička organizacija. Prema zakonima LNR, preti mu do 20 godina zatvora ili doživotni zatvor.

Juče, 1. juna, LNR je apelovala na Minsk sa zahtevom da pruži priliku za sprovođenje istražnih radnji uz učešće Protaseviča, budući da je optužba njegovo učešće u granatiranju civilnog stanovništva Donbasa i uništavanju civilne infrastrukture regiona osnovana.

Kako je potonuo najveći iranski ratni brod, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA