Najnovije

NEMAČKI MEDIJI O SPORU SRBIJE I HRVATSKE: Čiji je Tesla

Najnoviji spor Hrvatske i Srbije oko Nikole Tesle dospeo je i u medije na nemačkom jeziku. Naravno, reč je o nameri Hrvatske da, kada uđe u evrozonu, na kovanice evra stavi lik tog naučnika. I o reakcijama iz Beograda.

Nikola Tesla (Foto: Pixabay)

„Hrvatska hoće da lik Nikole Tesle krasi njene kovanice. To vrlo smeta susednu Srbiju. Jer tamo smatraju Teslu Srbinom“, objašnjava list Štutgarter nahrihten svojim čitaocima situaciju oko budućih kovanica evra u Hrvatskoj. „Pristup EU-novajlije Hrvatske evrozoni još je u oblacima, ali već sada je planirano uvođenje evropske valute izazvalo žestoku razmiricu sa Srbijom: Narodna banka Srbije optužuje Zagreb da ‘prisvaja srpsko kulturno dobro’. Okidač za spor je Nikola Tesla rođen 1856. u hrvatskom selu Smiljanu kao sin srpskog pravoslavnog sveštenika. Lice elektro-pionira preminulog u NJujorku bi, prema najavi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, trebalo da krasi novčiće od 10, 20 i 50 centi.“

List dalje piše: „Tesla je bio Amerikanac srpskog porekla i uvek se shvatao kao Srbin, frkće na to predsednik Srbije Aleksandar Vučić: Hrvati bi trebalo da Teslu bar štampaju na važnim novčanicama, a ne na sitnini. Doduše, ni srpske novčanice, na kojima je Tesla već odštampan, nemaju veliku težinu: 100 dinara odgovara sumi od 85 evrocenti“.

„Kao građanin carske Austrije, Srbin Tesla je rođen u Hrvatskoj. No, dok je u Beogradu još 1952. otvoren Muzej Nikole Tesle sa urnom i zaostavštinom fizičara, Hrvatska se dugo maćehinski ophodila prema svom srpskom sinu: hrvatski nacionalisti su 1992. čak digli u vazduh spomenik Tesli u Gospiću. Ipak, za razliku od Beograda, političari srpske manjine u Hrvatskoj pozitivno gledaju na Teslinu evrorehabilitaciju. Kažu da su hrvatski građani bili ti koji su Srbina predložili kao motiv na kovanom novcu. Tako da, naglašavaju, Tesla povezuje Srbe i Hrvate“, piše Štutgarter cajtung.

Nikoga mi ne prisvajamo

Austrijski Kronen cajtung, osim osnovnih podataka o Teslinom životu, navodi da je hrvatski premijer Plenković Narodnoj banci Srbije odgovorio da ona „može da zauzme stav, ali da to neće imati uticaja na odluku“, i dodao: „Nikoga mi ne prisvajamo“. On je naglasio da su hrvatski građani izabrali Teslin lik za kovanice i označio to kao veliki gest Hrvatske, a uz to je Tesla bio srpske nacionalnosti.“

„Hrvatska bi najranije 2023. godine mogla da pristupi evrozoni, a najmlađa zemlja EU već je počela da bira motive za kovanice evra. Kada je Tesla rođen, njegovo rodno selo Smiljan pripadalo je carevini Austriji. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Gospiću, a gimnaziju u Karlovcu. Osamdesetih godina 19. veka studirao je na Tehničkoj školi u Gracu. Godine 1884. emigrirao je u SAD“, podseća austrijski Kronen cajtung.

Kako Amerika postaje SSSR 2.0, saznajte OVDE.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS