Najnovije

MILORAD DODIK: Ne krijemo da radimo na tome da Republika Srpska bude nezavisna!

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je danas govorio o otcepljenju RS te je izjavio danas povodom proslave praznika Svetih novomučenika jasenovačkih „ne kriju planove da rade na tome da RS bude nezavisna država“.

Milorad Dodik. (Foto: Jutjub)

“Ovde smo se okupili da obeležimo svetomučenike jasenovačke, da im se posvetimo u molitvi, da se prisetimo ogromnog stradanja koje je bilo nepotrebno. Stradalo je mnogo ljudi, dece i žena, koji su, samo zato što su pripadali jednoj veri i naciji, bili mučeničkom smrću ubijani i na taj način Srpska pravoslavna crkva je posvetila njima obeležavanje svetih mučenika jasenovačkih“, rekao je Dodik okupljenim novinarima.

Dodao je kako “uvek trebamo težiti miru, ali isto tako pamtiti i sva stradanja gde god da su se desila”.

“Ovo je mesto strašnog stradanja i mi Srbi ovde kada dolazimo, svesni smo činjenice koliko je ljudi ovdje pobijeno, koliko je i Jevreja i Roma i drugih naroda i antifašista, kako su se nekada zvali, mučenički ubijeno“, istakao je Dodik.

“Važno je da mi danas nakon iskustva koje je Jugoslavija imala, a koja nije dala rezultat koji se očekivao i koja se raspala u prvom obračunu da gradimo dobre odnose. Mislimo da je Hrvatska kao država i hrvatski narod, i Srbija kao nezavisna država srpskog naroda, i Republika Srpska koju mi živimo kao našu državu apsolutno osnova da se na dugoročni način reše gotovo svi problemi među nama i to je ono prema čemu treba da težimo“, poručio je član Predsedništva BiH u Jasenovcu.

Istakao je kako su se okupili danas u Jasenovcu da se sete stradanja iz 1941. godine.

“Da se setimo činjenice kada je ovih dana daleke ‘41. godine ovde formirano jedno od najzloglasnijih mesta ubijanja Srba koje je moglo da smisli ljudski um u okviru tadašnje Nezavisne države Hrvatske koja je imala ideologiju da jednu trećinu Srba pobije, jednu prekrsti i jednu raseli. To pripada na neki način tome vremenu i u svakom slučaju mislim da treba da gradimo dobre odnose između Hrvatske i srpskih država – RS i naravno Srbije“, naveo je Dodik.

Dodik o “srpskom jedinstvu”

Komentarisao je i obeležavanje “srpskog jedinstva”.

Rekao je kako će se taj dan obeležiti 15. septembra te da “niko ne bi trebao da ima išta protiv toga”.

“Mi gledamo Ujedinjene narode i verujemo da je srpski narod, kao i hrvatski narod, i svaki drugi veliki narod, zaslužuju da obeležavaju praznike i datume kako oni to misle. Mi do sad nismo imali taj praznik, sada ga imamo i u RS i u Srbiji i proslavljamo ga. Drago mi je što ćemo u sredu imati skupštine i Srbije i RS i doneti Zakon o zaštiti ćirilice. To nije upereno protiv nikoga, ali je naše pravo da to radimo“, komentarisao je Dodik.

O spomeniku u Donjoj Gradini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na svom “Instagramu” objavio da je povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac, završio dogovor sa Dodikom da se na prostoru Donje Gradine izgradi veliki memorijalni centar.

Dodik je kazao kako treba obeležiti sva mesta stradanja i da svako stradanje treba biti upisano u arhive, kao i način na koji su stradali i da se to obeležava.

“Mi u RS vodimo računa i nama je veoma važno da preko ove reke u Gradini napravimo memorijalni centar i RS i Srbija su to dogovorili. Želimo prikazati savremeni prikaz prošlosti koja je bila traumatična za naš narod“, rekao je Dodik.

Šta kaže Dodik o “srpskom svetu”

“Priča o srpskom svetu je priča o vrednostima koje narod ima. To su vrednosti vezane za našu veru, pismo, krsnu slavu, jezik… To se dešava i ovde i onde gde žive svi Srbi, u svim srpskim zajednicama, bilo da su u Australiji ili na severu Evrope. Svagde gde postoji srpska zajednica imaju pravo da afirmišu vrednosti koje mogu da se sažmu u sintagmu ‘srpski svet’.

Oni koji to prikazuju kao neku teritorijalnu priču o ekspanziji apsolutno su usmereni ka tome da podvaljuju i da lažu i niko nema nikakve namere te vrste, ali isto tako ne bi trebalo da nam zabrane da upražnjavamo vrednosti koje se mogu okupiti u sintagmu ‘srpski svet’“, izjavio je Dodik.

Odgovarajući na konstataciju da se “srpski svet” vodi u “Veliku Srbiju”, Dodik je kazao: “Kakva velika Srbija; bila je i velika Hrvatska, pa šta? To su floskule kojima se straše drugi. Naš projekat je veoma jasan – da ojačamo RS do te mere da bude nezavisna država na ovim prostorima i tome smo posvećeni.

Imamo legitimno pravo na to, kao što imaju Hrvati, Crnogorci, da i mi imamo RS na prostoru koja će biti nezavisna država. Mi te planove ne krijemo“, naglasio je Dodik.

Dodik ponovo o Šmitu

NJemačka kancelarka Angela Merkel danas će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji, u okviru koje će se sastati s predsednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem.

Dodik je komentarisao kako će Merkel verovatno razgovarati o odnosima Srbije i Nemačke, a kazao je i šta bi joj on rekao:

“Što se tiče BiH, rekao bih da je ovo bila bespotrebna farsa vezana sa Šmita kao nekog visokog predstavnika koji nije dobio podršku Saveta bezbednosti UN i da je u tom pogledu napravila problem i samom Šmitu i nama, to bi joj rekao“.

Danas se u Jasenovcu služila liturgija u manastiru na kojoj su prisustvovali član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, direktor Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović, potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predstavnici Vlade Srbije, princ Filip sa suprugom, predstavnici drugih crkava, Katoličke crkve, kao i vernici.

Ovo je jedina tema o kojoj se neće razgovarati na sastanku Putina i Zelenskog! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA