Najnovije

PARIZ KIPTI OD BESA! Francuska povukla potez kakav nikada do sada nije!

Kanberine iznenadne odluke da otkaže narudžbu podmornice francuske proizvodnje i umesto toga sklopi bezbednosni pakt sa Vašingtonom i Londonom.

Emanuel Makron. (Foto: Jutjub)

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan kaže da je naređenje da se ambasadori vrate u Pariz "odmah" izdato na zahtev francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"Ova vanredna odluka opravdana je zbog izuzetne ozbiljnosti najava koje su 15. septembra dale Australija i Amerika", rekao je Le Drijan u saopštenju u petak uveče.

Francuzi besni

Francuzi su besni zbog odluke Australije da otkaže ugovor vredan 90 milijardi dolara koji je 2016. godine potpisala sa francuskom kompanijom "Naval Group" za flotu od 12 najsavremenijih podmornica napadne klase. Taj dogovor je već bio nategnut zbog prekoračenja troškova, kašnjenja i promena dizajna. "Naval Group" je saopštila da je novi sporazum po kojem će Kanbera nabaviti podmornice na nuklearni pogon američke i britanske izradnje, umesto onih iz Francuske, "veliko razočaranje".

Le Drijan je već opisao trilateralni AUKUS bezbednosni pakt kao "ubod u leđa".

"Napuštanje projekta koji je povezivao Australiju i Francusku od 2016. godine i najava novog partnerstva sa Amerikom predstavlja neprihvatljivo ponašanje između saveznika i partnera, čije posledice utiču na samu koncepciju naših saveza, naših partnerstava i važnost indo-pacifičkog regiona za Evropu", dodao je Le Drijan.

Ovo je prvi put u istoriji da je Francuska opozvala američkog ambasadora, a saveznički odnos dve zemlje seže još od američkog rata za nezavisnost. Francuska je takođe otkazala svečanost u znak sećanja na godišnjicu bitke kod zaliva Česapik, odlučujućeg događaja u ratu koji je okončan pobedom francuske flote nad Britancima 1781. godine.

Zvaničnik Bele kuće rekao je "Rojtersu" da Amerika "žali" zbog francuske odluke i da je Vašington u bliskom kontaktu sa Parizom. Zvaničnik je dodao da će se Amerika u narednim danima angažovati na rešavanju tenzija između dve zemlje.

Piter Rikets, bivši ambasador Velike Britanije u Francuskoj, tvitovao je: "Ne potcenjujte reakciju Pariza. Ne samo bes, već i pravi osećaj izdaje zbog toga što su Velika Britanija, Amerika i Australija pregovarali iza njenih leđa šest meseci. Zanimljivo da ambasador nije povučen iz Britanije. Očito da Pariz smatra Kanberu i Vašington glavnim "spletkarošima", a London saučesnikom. Očekujte dalje francuske mere koje će pogoditi sve tri zemlje".

Francuska nije spomenula Britaniju ni u jednoj službenoj komunikaciji u vezi sa sporazumom, fokusirajući svoj bes na Australiju, a naročito na Ameriku. Francuski ambasador u Australiji Žan Pjer Tibo, dok je napuštao svoju rezidenciju u Kanberi, rekao je da je Australija "napravila veliku grešku".

Američki zvaničnici tvrde su da su o sporazumu prvo obavestili Francuze u sredu ujutro, nekoliko sati pre nego što je američki predsednik DŽo Bajden to zvanično saopštio. Takođe su rekli da su američki zvaničnici neuspešno pokušali da zakažu sastanke sa svojim francuskim kolegama pre nego što je vest o sporazumu procurila u australijsku i američku štampu, dok Francuzi to poriču.

Krivica?

Suočeni sa katastrofalnom zbrkom, obe strane su pokušavale da prebace krivicu na onu drugu. Međutim, jasno je da su Francusku prijatelji ostavili po strani u pitanju od kritičnog strateškog i ekonomskog značaja.

Nešto pre najave opoziva ambasadora, Linda Tomas-Grinfild, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, pokušala je da umanji štetu u odnosima dve zemlje.

"Kao što je predsednik rekao, blisko sarađujemo sa Francuskom oko zajedničkih prioriteta u indo-pacifičkom regionu i nastavićemo to da radimo ovde u Savetu bezbednosti. Dobri prijatelji ponekad imaju neslaganja, ali to je priroda prijateljstva. Zato što ste prijatelji, možete imati nesuglasice i nastaviti da radite na tim područjima saradnje", rekla je ona.

U Parizu, međutim, nije bilo ni traga od reči poput "saradnje“ i nema naznaka da je Francuska spremna da krene tim putem.

Makronu predstoje izbori za sedam meseci. Budući da ga desničarski nacionalisti ugrožavaju, pažljivo će se pratiti način na koji javnost reagujr na ovu američku "uvredu".

Francuski predsednik će se sigurno obratiti svojim evropskim partnerima, a posebno Nemačkoj, dok preispituje zapadnu alijansu i azijsku politiku.

Kako piše "Le Monde": "Osim francuskog ponosa, mesto Evrope i njena uloga u svetu dovedeni su u pitanje. Gde Evropa želi da stoji u globalnom prestrojavanju koje se dešava u senci američko-kineske konfrontacije?"

Značaj povlačenja ambasadora

Opoziv ambasadora ili šefa diplomatske misije pokazatelj je krajnjeg negodovanja i neslaganja jedne zemlje sa radnjama, odlukama ili izjavama druge. To je, generalno, pretposlednji korak pre potpunog raskida diplomatskih odnosa, pri čemu je ovo poslednje posledica velikih tenzija i predstavlja najniži odnos među državama i znak koliko se njihov odnos ozbiljno pogoršao.

Međutim, postoje različiti nivoi ozviljnosti opoziva ambasadora, pri čemu je povlačenje na "konsultacije", što je Francuska sada uradila, najbezopasnija opcija. Ali, kako ne postoji mnogo toga o čemu se ne može "konsultovati" na daljinu putem savremenih sredstava komunikacije, i to je nedvosmislen pokazatelj koliko je jedna zemlja ljuta zbog ponašanja druge.

Koliko taj bes može biti dubok često je u direktnoj srazmeri sa dužinom opoziva, koja može biti od nekoliko dana, do nekoliko godina.

Građani Beograda izašli na ulice protiv kovid propusnica! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA