Najnovije

MILO STIGAO NA CETINJE: Nada se nemogućem

Predsednik Crne Gore ponovio je na Cetinju, gde se večeras pridružio protestu protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, da ustolicenje ne treba da se obavi na Cetinju već na drugom mestu i poručio ''da se nada da će Srpska pravoslavna crkva na kraju uraditi ono što je razumno i logično''.

Milo Đukanović (Foto: Predsedništvo CG)

''Ta crkva (SPC) ima puno hramova širom Crne Gore, uključujući i onaj najveći u Podgorici. Tako da na drugom mestu mogu da obave taj posao, a ne mogu da to rade na silu, uz ugrožavanja prava i slobode građana Prijestonice'', rekao je Đukanović, prenosi ''Pobjeda''.

Ocenio je da takav pristup SPC nije dobar i da može imati posledice.

''Čak i kada bi to nekom pošlo za rukom, on bi se ovde uvek morao osećati kao neko ko je nasilno ostvario neku svoju želju. Ko je silovao na neki način Prijestonicu i njene građane. Zato mislim da je to pogrešan pristup i zato mislim da će to ipak doći do svesti onih kojima smo poslali tolika upozorenja ovih dana i da će na kraju uraditi ono što je razumno i logično'', poručio je Đukanović.

Podgorilički list piše i da će Đukanović prenoćiti na Cetinju, gde je za sutra ujutru planirano ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović stigao je večeras na Cetinje, gde se protestuje protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, prenose podgorički mediji.

Đukanović je ranije poručio da će 5. septembra doći na protest na Cetinje, ako Srpska pravoslavna crkva ne odustane od ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Tada je kazao i kako se nada da ce biti uvažen njegov zahtev da se ustoličenje održi u nekom drugom gradu i da neće biti potrebe da tog dana bude na Cetinju.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je večeras građane, svih vera i nacija i političkih opcija, da zajedno doprinesu očuvanju mira, stabilnost i multietničkog sklada, ali je pozvao premijera Zdravka Krivokapića da, kako je naveo, osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njenu odbranu".

On je pozvao i Krivokapića da već jednom, kako je naveo, "nakon kontinuirane medijsko političke torture i nipodaštavanja iz Beograda i naše države i njega lično, kao čovek, intelektualac i premijer osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njenu odbranu".

Potrebno je, poručio je, da "odgovorno zaštitimo život i zdravlje svakog građanina, kao i pravo na različitost, kao naše najveće bogatstvo".

Obraćanjem na Tviteru, Đukanović je poručio da je potrebno, kako je naveo, "nepokolebljivo zaštitimo slobodu, suverenost i dostojanstvo Crne Gore i njenog naroda".

"Pozivam i premijera Zdravka Krivokapića da ne insinuira, da održi obećanje koje je dao juče da vlada garantuje sigurnost svima, preuzimajući odgovornost na sebe za sva dešavanja, pošto Veće za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao nije zabranilo javna okupljanja", napisao je Đukanović.

DPS za narede u Crnoj Gori optužio vlast i "beogradske mentore"

Nakon oglašavanja predsednika Mila Đukanovića i Klub poslanika njegove DPS, pozvao je sve građane na uzdržanost u, kako su kazali, izazovnom bezbednosnom trenutku i situaciji u koju ih je uvukla aktuelna vlast i njihovi, kako navode, "beogradski mentori".

Klub poslanika DPS, koji je danas zasedao na Cetinju, tvrde da je danas, kako kažu, "mnogo onih koji bi ovih dana da iz Crne Gore vide vesti o sukobima".

"Ali to neće dočekati, jer znamo da su Crnogorke i Crnogorci, a posebno Cetinjanke i Cetinjani, poznati po mudrosti u najtežim vremenima", saopšteno je iz DPS-a.

Pozvali su predstavnike vlasti čija je, kako su kazali, odgovornost za sve današnje događaje na Cetinju, da se "urazume i adekvatno se odnose prema nastaloj situaciji."

"Građanima koji su danas okupljeni na Cetinju poručujemo: čuvajte mir jer je to naša najveća tekovina, a slobodu i hrabrost ste kako kroz vekove tako i danas dokazali da posedujete", navodi se u saopštenju.

Šta je patrijarh Porfirije poručio u Podgorici, pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA