Najnovije

RASPLAMSAVANJE SUKOBA U UKRAJINI: Osnovni cilj američke vojne industrije

Američki proizvođači oružja lobirali su za početak sukoba s Rusijom i rasplamsavanje sukoba u Ukrajini, napisao je autor „Azija tajmsa“ Leonard Gudman.

Foto: Printskrin

„Američki proizvođači oružja su najuticajnije biznis-grupe, koje određuju spoljnu politiku SAD. Isporučiocima oružja kao što je 'Rejteon', potrebne su zone aktivnog sukoba kako bi se opravdala očekivanja Volstrita kada je reč o profitu. Proizvođačima vojne tehnike potrebni su neprijateljski odnosi s velikim državama kao što su Rusija i Kina kako bi opravdali prodaju nosača aviona, atomskih podmornica, lovaca F-35 i nuklearnih bombi nove generacije“, navodi analitičar.

Prema njegovom mišljenju, demokrate su u dubokoj obavezi prema sponzorima koji finansiraju njihovu partiju. Reč je o vojnim kompanijama kao što su „Rejteon“, „Lokid Martin“, „Boing“ i „DŽeneral dinamiks“. Isporučiocima oružja nisu važni razgovori o „diplomatiji ili rizici od nuklearnog rata“.

„Kraće rečeno, bogataši zahtevaju da njihove sluge na vlasti odlučno rade na tome da im obezbede visok profit njihovog investicionog kapitala“, navodi Gudman.

Autor piše da su Amerikanci primorani da bez bilo kakvih rasprava kupe od vojnih kompanija oružje vredno milijarde dolara za Ukrajinu.

„Sukob u Ukrajini je postao žila kucavica oružane industrije. Ranije se NATO širio na istok, prema granici s Rusijom, zahtevajući da svaka nova članica Alijanse kupuje oružje koje je kompatibilno s američkim sistemima naoružanja. Državni prevrat u Ukrajini 2014. godine, koji su podržale SAD, a tokom kojeg je svrgnut predsednik Viktor Janukovič, otvorio je vrata za politiku naoružavanja te zemlje“, dodao je novinar.

Gudman je naveo primere konkretnih predstavnika establišmenta koji su, prema njegovom mišljenju, povezani s američkim vojno-industrijskim kompleksom.

„Ministar odbrane SAD Lojd Ostin prešao je na tu dužnost neposredno iz uprave 'Rejtona'. Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan je bio viši naučni saradnik Fonda Karnegi, koji finansira vojna industrija“, navodi autor.

U svetlu ruske specijalne operacije u Ukrajini SAD i njihovi saveznici u NATO-u podržavaju Kijev isporukama oružja, a cena tih programa je na desetine milijardi dolara. Moskva upozorava na to da isporuke zapadnog naoružanja samo produžavaju sukob, a da je transport oružja legitimni cilj ruske armije.

O probijanju treće linije ukrajinske odbrane u DNR pročitajte OVDE.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA