Najnovije

Foreign Policy: Zapadne armije strahuju da će ih pomaganje Ukrajini ostaviti bez oružja

Zapadne zemlje strahuju da će nastavak isporuka oružja Kijevu ostaviti njihove armije bez neophodnih zaliha oružja, municije i vojne opreme, ocenili su kolumnisti Foreign Policy DŽek Dač i Ejmi Mekinon, pozivajući se na anonimni izvor iz NATO-a.

„Sada su svi prilično zabrinuti“, citirali su tog zvaničnika iz alijanse.

U NATO-u su u toku diskusije kako da podrže članice čije zalihe padnu ispod nivoa potrebnog za ispunjavanje odbrambenih obaveza prema Severnoatlantskom sporazumu, posebno u situaciji kada je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg najavio dalju pomoć Ukrajini – dokle bude potrebno.

Uticajni američki list navodi i da se u Vašingtonu takođe razgovara o tome da Bajdenova administracija i saveznici treba da se bolje pripreme i povećaju proizvodnju za vojne potrebe.

"NATO ne planira da vodi ratove sa superintenzivnom upotrebom artiljerijskih sistema i velikim brojem tenkova i ispaljenih artiljerijskih granata. Zapravo, nikada nismo bili spremni za takvu vrstu rata", rekao je Frederik Kagan, viši saradnik u Američkom preduzetničkom institutu.

Američki proizvođači naoružanja, koji sada imaju povećane porudžbine, strahuju da će se sukob u Ukrajini završiti pre nego što realizuju sve porudžbine, a evropski i ne žele da povećavaju proizvodnju.

"U suštini, oni govore, pokažite nam novac unapred. Plaše se da će se rat završiti, da će narudžbine prestati, a njima ostati fabrike koje neće imati porudžbine“ – izjavio je bivši šef odeljenja u Pentagonu Mark Kansijan.

Rat ulazi u završnu fazu: Kongresu SAD dostavljen predlog zakona o reviziji sredstava za podršku Ukrajini

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA