Najnovije

ŠOK ZA TZV. KOSOVO: Nema ih na dnevnom redu za prijem u Savet Evrope

Prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope (SE) nije na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara SE koji će se održati 16. i 17. maja, proizlazi iz današnjeg najavnog saopštenja Saveta Evrope i objavljenog dnevnog reda.

„Saopštenje odražava dnevni red kakav je u ovom trenutku i nemamo više informacija da podelimo“, rečeno je danas agenciji Beta u Savetu Evrope na pitanje da li to znači da ministri na majskom sastanku neće odlučivati o prijemu Kosova.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) podržala je 16.aprila prijem Kosova u Savet Evrope, usvojivši mišljenje i preporuke grčke poslanice Dore Bakojani. Konačnu odluku o članstvu donosi Komitet ministara Saveta Evrope, na ministarskom nivou, a takvi sastanci održavaju se jednom godišnje, obično u maju.

Na dnevnom redu ovogodišnjeg ministarskog sastanka 16. i 17. maja, prema danas objavljenom saopštenju, biće mere koje Savet Evrope nastavlja da preduzima kao odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu, sprovođenje Deklaracije iz Rejkjavika usvojene na Samitu šefova država i vlada prošle godine i usvajanje Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.

Ministri će takođe razmotriti rad SE u oblastima kao što su ljudska prava, uključujući socijalna prava i prava deteta, demokratiju, vladavinu prava, borbu protiv smrtne kazne, obrazovanje i kulturu, učešće civilnog društva i mladih, ljudska prava u digitalnom dobu, migracije i trgovinu ljudima, zaštitu novinara i mere za suzbijanje dezinformacija, antidiskriminaciju i inkluziju, rodnu ravnopravnost i životnu sredinu, navodi se u današnjem saopštenju.

Oni će razgovarati i o saradnji Saveta Evrope i Evropske unije, a Lihtenštajn će na kraju ministarske sednice predati predsedavanje Komitetom ministara Litvaniji. Ministri spoljnih poslova će 16. maja učestvovati na svečanosti povodom obeležavanja 75. godišnjice Saveta Evrope.

Ministri spoljnih poslova će 16. maja učestvovati na svečanosti povodom obeležavanja 75. godišnjice Saveta Evrope.

OVO NIJE ŠALA - RUSI SE ZVANIČNO OGLASILI: Smatraćemo to nukleranim napadom, a odgovor će biti žestok

Izvor: Nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA