Najnovije

RAT PROTIV PRAVOSLAVLJA SE NASTAVLJA: Ukrajinski mitropoliti sankcionisani i progonjeni (FOTO)

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je optužila mitropolita Kirovogradske eparhije kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) za subverzivno delovanje protiv države i raspirivanje verske mržnje.

SBU (Foto: SBU)

„SBU je saopštila da sumnja u mitropolita Kirovogradske eparhije UPC (MP) koji je opravdao zauzimanje Krima. Služba bezbednosti prikupila je nepobitne dokaze o krivici bivšeg poglavara Kirovogradske eparhije UPC (MP) u subverzivnim aktivnostima protiv Ukrajine... Utvrđeno je da je u crkvama ljudima deljena neprijateljska propagandna literatura koja je štampana u hiljadama primeraka u štamparijama zemlje agresora“, navodi se u saopštenju Telegram kanala SBU.

Kako navodi SBU, mitropolit, čije ime nije objavljeno, bio je član najužeg kruga patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, „sa kojim je koordinirao širenje prokremljanskih stavova u regionu“. Takođe se navodi da su tokom pretresa na teritoriji eparhije pronađeni „dokumenti sa dokazima o prepisci sa moskovskim „kustosima“.

Napominje se da je bivši mitropolit proglašen osumnjičenim u skladu sa delom 1 člana 161 Krivičnog zakonika Ukrajine (kršenje ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihove rase, nacionalnosti, verskih uverenja, invaliditeta i drugih osnova).

Prethodno je Služba bezbednosti Ukrajine izvestila o sumnji za izazivanje verske mržnje kanonskom mitropolitu UPC u Viničkoj oblasti, kao i sveštenicima iz Kijevo-Pečerske lavre, koji su navodno veličali Rusiju.

SBU je 22. novembra izvršila „kontraobaveštajne aktivnosti“ na teritoriji Kijevo-pečerske lavre i u još dva manastira i u Sarnjskoj eparhiji kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Rovenskoj oblasti. Saslušano je više od 50 ljudi i pronađena je „proruska literatura”, prema rečima mitropolita Antonija, reč je o vaskršnjim porukama patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, koje su poslate svim eparhijama Moskovske patrijaršije, kao i knjigama koje su osudile ukrajinske raskolnike.

Lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine periodično donose odluke o zabrani delovanja UPC. Konkretno, u utorak su poslanici Lavovskog oblasnog saveta odlučili o potrebi zabrane aktivnosti UPC u regionu.

Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, učestali su napadi ukrajinskih nacionalista na crkve, sveštenstvo i vernike kanonske UPC.

U međuvremenu, Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine uveo je sankcije gubernatoru Kijevo-pečerske lavre Pavelu (Lebedu) i još desetak duhovnika kanonske UPC, kao i bivšem opozicionom poslaniku Vrhovne rade Vadimu Novinskom, objavila je Ukrajinska pravda, pozivajući se na izvore iz okruženja Vladimira Zelenskog.

O stanju na frontu u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA