Најновије

РАТ ПРОТИВ ПРАВОСЛАВЉА СЕ НАСТАВЉА: Украјински митрополити санкционисани и прогоњени (ФОТО)

Служба безбедности Украјине (СБУ) је оптужила митрополита Кировоградске епархије канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) за субверзивно деловање против државе и распиривање верске мржње.

СБУ (Фото: СБУ)

„СБУ је саопштила да сумња у митрополита Кировоградске епархије УПЦ (МП) који је оправдао заузимање Крима. Служба безбедности прикупила је непобитне доказе о кривици бившег поглавара Кировоградске епархије УПЦ (МП) у субверзивним активностима против Украјине... Утврђено је да је у црквама људима дељена непријатељска пропагандна литература која је штампана у хиљадама примерака у штампаријама земље агресора“, наводи се у саопштењу Телеграм канала СБУ.

Како наводи СБУ, митрополит, чије име није објављено, био је члан најужег круга патријарха московског и целе Русије Кирила, „са којим је координирао ширење прокремљанских ставова у региону“. Такође се наводи да су током претреса на територији епархије пронађени „документи са доказима о преписци са московским „кустосима“.

Напомиње се да је бивши митрополит проглашен осумњиченим у складу са делом 1 члана 161 Кривичног законика Украјине (кршење равноправности грађана у зависности од њихове расе, националности, верских уверења, инвалидитета и других основа).

Претходно је Служба безбедности Украјине известила о сумњи за изазивање верске мржње канонском митрополиту УПЦ у Виничкој области, као и свештеницима из Кијево-Печерске лавре, који су наводно величали Русију.

СБУ је 22. новембра извршила „контраобавештајне активности“ на територији Кијево-печерске лавре и у још два манастира и у Сарњској епархији канонске Украјинске православне цркве у Ровенској области. Саслушано је више од 50 људи и пронађена је „проруска литература”, према речима митрополита Антонија, реч је о васкршњим порукама патријарха московског и целе Русије Кирила, које су послате свим епархијама Московске патријаршије, као и књигама које су осудиле украјинске расколнике.

Локалне власти у различитим регионима Украјине периодично доносе одлуке о забрани деловања УПЦ. Конкретно, у уторак су посланици Лавовског обласног савета одлучили о потреби забране активности УПЦ у региону.

Од почетка руске специјалне војне операције у Украјини, учестали су напади украјинских националиста на цркве, свештенство и вернике канонске УПЦ.

У међувремену, Савет за националну безбедност и одбрану (СНБО) Украјине увео је санкције губернатору Кијево-печерске лавре Павелу (Лебеду) и још десетак духовника канонске УПЦ, као и бившем опозиционом посланику Врховне раде Вадиму Новинском, објавила је Украјинска правда, позивајући се на изворе из окружења Владимира Зеленског.

О стању на фронту у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА