Najnovije

A SAD I ZVANIČNO: Bela Kuća želi antirusku vojsku Srbije!

SAD - Dokument američkog kongresa pod nazivom „Russian Aggression Prevention Act 2014″, odnosno, „Akt o prevenciji ruske agresije 2014″ je i zvanično usvojen, a on pored fakta što omogućava američkom predsedniku Baraku Obami da transportuje oružje u Ukrajinu uključuje i veće aktivnosti američke armije u Srbiji o čemu je Pravda pisala i ranije.
Barak Obama (Foto: whitehouse.gov)

Barak Obama (Foto: whitehouse.gov)

Ono što otkriva ovaj dokument jeste plan Amerike da kroz saradnju sa EU članicama napravi novi sistem finansiranja putem kojeg će upumpavati novac i u vojsku Srbije. Tačnije, sudeći prema ovom strateškom planu SAD-a, od 2015. godine u Srbiji će doći do snažnije promocije evroatlantskog vojnog saveza. Cilj ovog dokumenta jeste da ubrzanim putem određeni niz zemalja se stavi u službu NATO alijanse van protokola koji prolaze standardne članice NATO-a. Znači, pomera se granica i mnoge zemlje koje nisu članica NATO alijanse kroz strategiju ovog dokumenta će postati snažni saveznici evroatlantskog saveza i delovaće u interesu armije SAD, a jedna od meta Bele Kuće na ovom polju je i Srbija.
SAD ovim dokumentom jasno definiše da Srbiju želi kao svog saveznika u borbi protiv Rusije, tj. kako to dokument definiše u borbi protiv "ruske agresije".
SAD planira da Srbiju stavi u niz zemalja koje je Rusija već označila kao potencijalne NATO pretnje, a to su Ukrajina, Gruzija, Moldavija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i tzv. „Kosovo“.
NATO u ovom dokumentu jasno definiše plan saradnje, između ostalih zemalja, sa „vojskom Kosova“.
Pod tačkom 304. u ovom dokumentu se definiše vojno-bezbedonosna saradnja sa zemljama koje nisu članice NATO i među njima je Srbija. Dokumentom se planira jačanje odnosa i interakcije oružanih snaga niza zemalja od kojih je većina oglasila težnju ka NATO članstvu poput Ukrajine, Gruzije i Crne Gore.
Dokumentom se planira i osnivanje novog fonda. Fond za evropske partnere NATO alijanse (NATO European Partners Security Fund) koji, kako je to definisano zvanično, ima za cilj podršku jačanju i širenju vojne saradnje NATO alijanse sa nabrojanim zemljama u Evropi. To su Ukrajina, Gruzija, Moldavija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija i „Kosovo“.
U okviru plana delovanja ovog novog evropskog NATO fonda stoji i plan bilateralne i multilateralne saradnje nabrojanih zemalja i izvesno je da će pred srpske vlasti tokom 2015. godine doći i zahtevi o zajedničkim vojnim vežbama i drugim vidovima saradnje i sa tzv. vojskom Kosova. Prema već viđenom receptu, najverovatnije je da će se otpočeti sa multilateralnim vidovima saradnje, gde bi uz Srbiju i niz drugih zemalja se pojavljivala lagano i vojska Kosova. Prvi koraci ove strategije će biti upereni na Ukrajinu, slažu se mnogi analitičari, a prilikom usvajanja ovog dokumenta u kongresu je rečeno da će sve zemlje koje žele da imaju status saveznika SAD-a u potpunosti morati da sarađuju na svim poljima bezbednosti uključujući i borbu protiv terorizma. Na koji način će srpska vlast reagovati na buduće pritiske Bele Kuće ostaje da se vidi...
Pročitajte još:EKSKLUZIVNO: Šta Bela Kuća i NATO alijansa spremaju Srbiji 2015. godine!?
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA