Najnovije

Šolcovi uslovi za razgovore sa Putinom — geopolitičke fantazije

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da ne isključuje mogućnost kontakata sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u budućnosti ali da postoje određeni preduslovi da bi se to dogodilo.

„U prošlosti sam razgovarao sa Putinom, ne isključujem mogućnost daljih razgovora u budućnosti“, rekao je on za „Tagescajtung“ i dodao da će trenutak za to će doći kada Rusija „prizna da ne može biti nametnutog mira“ i kada rusko rukovodstvo shvati da je „neophodno povući vojsku“.

Podsetimo, od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini Putin i Šolc su razgovarali telefonom 11 puta, a tri puta u trilateralnom formatu, sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Poslednji put ruski predsednik i nemački kancelar su razgovarali telefonom 2. decembra 2022. godine a poslednji put su se sastali u Kremlju 15. februara iste godine.

Kritike u Berlinu

Nemački političar Sara Vagenkneht kritikovala je Šolca zbog toga što ne želi da sa Putinom postigne dogovor o prekidu vatre.

„Apsurdno je da Šolc u svojoj partiji ima čoveka, Gerharda Šredera, koji ima direktan kontakt s Putinom, a on traži od njega da proceni šanse za prekid vatre i mirovne pregovore na marginama“, rekla je ona za „T-onlajn“.
Prema njenom mišljenju, važan deo kompromisa moglo bi da čini odustajanje SAD o formiranja svoje zone uticaja u Ukrajini: bez baza, bez špijunskih centara.

Bez pregovora situacija u Ukrajini će se pogoršavati, zaključila je ona.

Moskva: Odsustvo realnosti

Ruski senator Aleksej Puškov ocenio je da uslovi koje pominje Šolc nemaju veze sa realnošću i da će Šolc otići sa funkcije "a da ništa nije razumeo".

„Kako to oceniti? Nemački kancelar je u sferi geopolitičke fantazije a da to ni ne primećuje. On govori stvari koje su odraz zapadne doktrine ali nemaju veze sa realnošću“, napisao je on na Telegramu.

Evropa na korak od rata sa Rusijom! Stručnjak upozorava: Brisel mora hitno da se primiri, ili...

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA