Najnovije

"Ćutanje devojaka": "Ilijada" kakvu nikada ranije niste čuli

„Ćutanje devojaka“ Pet Barkera pronađite na Laguninom sajtu kao i u Delfi knjižarama.

Foto: Laguna

Briljantno napisan, prožet prizorima užasa i vanredne lepote, roman „Ćutanje devojaka“ Pet Barker daje glas izuzetnoj ženi — i odeva drevnu priču u novo ruho. Ovo je priča o „Ilijadi“ kakvu nikada ranije nismo čuli jer će nam je pripovedati Briseida, trojanska kraljica i Ahilova zarobljenica.

Homer je pominje u nekoliko reči, a istorija ju je često zaboravljala. Pa ipak, Briseida je bila jedna od ključnih figura u Trojanskom ratu. Sada pred nama oživljava njena priča. Ona je ljutita, oprezna, spremna da povede u pobunu zarobljene Trojance. Neće pokleknuti ni kad se nađe između sukobljenih heroja Agamemnona i Ahila. Dok se bore smrtnici i bogovi, a legendarni rat fatalno galopira, Briseida progovara u ime hiljada žena koje su živele iza kulisa logora grčke vojske – robinja, konkubina, vidarki, pralja koje su pripremale mrtve za sahranu, svih onih koje su nestale iz sećanja.

Pet Barker je engleska autorka rođena 1943. godine. Napisala je petnaest romana, koji se uglavnom bave temama sećanja, traume, preživljavanja i oporavka. Osvojila je Bukerovu nagradu 1995. godine. Roman „Ćutanje devojaka“ ušao je u najuži izbor za Žensku nagradu za književnost (ranije Orindž) i za nagradu Kosta.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA