Najnovije

Vladimir Dimitrijević: Hoće li biti nuklearnog rata?

Piše: Vladimir Dimitrijević

BILI SMO NA IVICI   

U svojoj knjizi „Ko vlada svetom“, Noam Čomski nas podseća da je  svojevremeno Reganova administracija rešila da pokrene vežbu čiji je cilj bio ispitivanje spremnosti sovjetske protivvazdušne odbrane „tako što je simulirala vazdušne i pomorske napade i nukleranu uzbunu visokog stepena s ciljem da se Rusi detektuju. Ti planovi su bili sprovedeni u izrazito napetom trenutku: Vašington je rasporedio strateške rakete „peršing dva“ u Evropi i na deset minuta leta do Moskve“.(1,218-219 ). 

Sve je moglo da izgleda kao „preventivni nuklearni udar“.

Čomski nastavlja:“Bilo je čak i opasnijih situacija, što smo videli na jesen 2013, kad je BiBiSi izvestio da su, usred događaja koji prete svetu, ruski sistemi za rano upozoravanje registrovali nadolazeći napad iz Sjedinjenih Država i postavili svoj nuklerani sistem na najviši stepen uzbune. Srećom, dežurni oficir Stanislav Petrov odlučio je da ne posluša naredbe i nije prijavio upozorenje svojim pretpostavljenima. Dobio je službenu opomenu. A zahvaljujući njegovom zanemarivanju dužnosti, još uvek smo živi i možemo da pričamo o tome“. ( 1,219 )

U doba Bila Klintona, nastala je studija vojnog nuklearnog „mozga“ SAD ( STRATCOM ),“Essentials of Post – Cold War Deterrence”. Čomski piše:“Ključni zaključak je da Sjedinjene Države moraju zadržati pravo da lansiraju prvi udar, čak i protiv zemalja koje nemaju nuklearno naoružanje./.../Sve je moguća meta. „Škodi kad se prikazujemo previše racionalni i razboriti./.../ Činjenica da SAD mogu postati iracionalna i osvetoljubiva zemlja ako su njeni vitalni interesi napadnuti treba da bude deo našeg nacionalnog karaktera koji projektujemo. Korisno je za našu stratešku poziciju ako neki elementi izgledaju potencijalno „van kontrole“, zbog čega predstavljaju konstantnu opasnost od nuklearnog napada – ako nekog zanima“. ( 1,221)

Dakle, u Klintonovo doba, nastala je doktrina po kojoj Vašington ne samo da treba da plaši planetu svojom nuklearnom silom, nego da stalno izgleda kao ludak spreman na sve.  

Sve opisano je u skladu sa Kjubrikovim filmom „Doktor Strendžlav“, čije je odlomke Oliver Stoun puštao Putinu dok su razgovarali snimajući čuveni dokumentarni film. 

Putin se smeškao. Znao je suštinu tog filma, u kome,  zahvaljujući SAD, živimo. (2)

PUTIN TO NIKAD NEĆE UČINITI

Godine 2022, 28. februara, Stiv Rozenberg, dopisnik BiBiSija iz Moskve, zapisao je:“Dozvolite mi da počnem. Toliko puta sam pomislio: „Putin ne bi to nikad uradio". A onda to uradi.

„Nikada ne bi anektirao Krim?" Ali jeste.

„Nikada ne bi započeo rat u Donbasu." Ali jeste.

„Nikada ne bi naredio invaziju na Ukrajinu." Ali jeste.

Zaključio sam da fraza „nikad ne bi uradio" ne može da se primeni na Vladimira Putina.

Prošlog četvrtka kada je na televiziji najavio njegovu „specijalnu vojnu operaciju" (u prevodu, invaziju na Ukrajinu) uputio je i jezivo upozorenje. „Onima koji razmišljaju o mešanju u ovo - ako to učinite, suočićete se sa većim posledicama od svih sa kojima ste se suočili u istoriji".

„Putinove reči zvuče kao direktna pretnja nuklearnim ratom", veruje Dmitri Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir i urednik novina Novaja Gazeta.

„U tom obraćanju, Putin se nije ponašao kao gospodar Kremlja, već kao gospodar planete; na isti način na koji vlasnik automobila vrti privezak za ključeve oko prsta, Putin vrti taster za nuklearno oružje."

„Nekoliko puta je rekao: Ako nema Rusije, zašto nam je planeta potrebna? Niko ne obraća pažnju. I to je pretnja da će sve biti uništeno, ako se prema Rusiji ne postupa kako on želi."”(3) 

Ozbiljne teze. Koliko su istinite?

PUTIN NIJE CAR NIKOLAJ 

Godine 2018, pisao sam o Trećem svetskom ratu, i rekao da Putin neće oklevati da upotrebi nuklearno oružje ako NATO Zapad krene na Rusiju. Ponavljam napisano:“Svet ulazi u fazu velike nestabilnosti. Zapad se, po ko zna koji put, udružuje protiv Rusije. I, naravno, kao i uvek, prepun arogancije, gleda Rusiju kao bogato područje koje treba oteti od Indijanaca. Vladimir Putin je za njih poglavica divljaka, koga neće biti teško slomiti i uzeti mu skalp. Dovoljno je samo pretiti, pokazivati zube, i lagati, lagati, lagati…Rusi su se mešali u izbore u SAD, Rusi ubijaju zapadne špijune po Engleskoj, Rusi šire lažne vesti…I ruska vlast podnosi zapadnjačku histeriju, kao lekar što strpljivo posmatra duševnog bolesnika. Vladimir Putin daje škrte izjave, ne podiže glas, američko - evropske hijene naziva „naši partneri“. Pa ipak, ruska vojska će svim raspoloživim sredstvima odgovoriti na eventualni američki napad na Damask, izjavio je načelnik Generalštaba ruske armije Valerij Gerasimov i dodao „u slučaju ugrožavanja života naših vojnika mi smo spremi da uzvratimo, i to kako po raketama, tako i po svim platformama koje budu upotrebljene u tom napadu“.            O čemu je reč?       

Reč je o tome da Vladimir Putin nije Car Nikolaj, koji se beskrajno trudio da izbegne rat u Evropi i zaštiti ljudske živote, jer je razmišljao starovremski, hrišćanski. Car Nikolaj je, kasnije, hteo da izbegne krvoproliće građanskog rata u svojoj zemlji, i povukao se sa prestola u ime brata Mihaila, iako je bilo jedinica odanih prestolu i spremnih da se obračunaju sa zaverenicima.     Ali, Putin je nešto drugo. Iako ispoveda hrišćansku veru, on je, pre svega, obaveštajac stare sovjetske škole, i nije nimalo sentimentalan ako bude „stani – pani“. On je pokazao na šta je sve spreman kada je, 2002, naredio juriš na teroriste koji su držali preko hiljadu talaca u pozorištu „Dubrovka“. Pokazao je to i 2008, prilikom rata u Gruziji. Pokazao je to i 2014, prilikom oslobađanja Krima. Pokazao je to i u ratu u Siriji.

Nedavno stavljanje na uvid globalne javnosti novog ruskog oružja za masovno uništenje nije bilo za unutrašnju upotrebu, pred izbore u Rusiji. Ono je poruka Zapadu: ako krenete, evo šta vas čeka. To je cena koju ćete morati da platite. A treba da znate da je ovo samo vrh ledenog brega. Imamo mi, Rusi, još opasnijih sredstava da vam pokažemo gde vam je mesto. I pokazaćemo vam.

Putina često optužuju za nedostatak strategije. Za „netransparentnost“. Ali, kao što je nedavno u Beogradu rekao ruski strategolog Oleg Bondarenko:“Obaveštajac nikada ne može da kaže šta on u stvari misli i čemu teži. Ruska javna politika i ruska javna strategija postale su tajne“. Pa ipak, osnovni postulati ruske međunarodne politike mogu se prepoznati kao odbrana multipolarnog sveta, prava na samobitno odlučivanje svake države o sopstvenoj sudbini i zaštita tradicionalnih, konzervativnih i hrišćanskih vrednosti.“

Tako sam pisao 2018. 

Danas sam još uvereniji da je Putin spreman da nuklearnim oružjem odgovori svima onima koji potcenjivački veruju da je Rusija samo „benzinska pumpa sa nuklearnom bombom“, i da „neće Putin“.

Hoće, ako bude morao. Jer, šta će mu planeta bez Rusije? 

DAKLE, HOĆE LI BITI NUKLEARNOG RATA? 

Kolektivni Zapad je spreman da krene u atomski rat, jer neće trpeti da Rusija pobedi. Rusija bi promenila svetski poredak, a Zapad to ne može podneti. Osećaju da im se bliži kraj, ali su spremni da sve sa sobom povuku u ponor. 
Zapad je, preko Ničea, proglasio smrt Boga, a preko Mišela Fukoa smrt čoveka. Pišući o Mišelu Uelbeku, književniku – dijagnostičaru smrti Zapada, Slobodan Reljić nas podseća:„Eurostat“ će vam jasno pokazati da je 35 od sto domaćinstava u Francuskoj, 40 u Nemačkoj, 44 u Danskoj ili 51 u Švedskoj – jednočlano. Ako uzmete da su to zemlje s milionskim zajednicama muslimana i drugih imigranata, koji samo incidentno žive sami, onda vam postaje jasno da je priča o Uelbekovom junaku Floren-Klodu Labrusu priča o gotovo polovini francuske nacije. DŽordž Monbio, „Gardijanov“ kolumnista, govori o Dobu usamljenosti. Usamljenost se već među mladim ljudima pojavljuje kao epidemija. „U Engleskoj se stanje oko 700 hiljada muškaraca i oko milion i sto hiljada žena preko 50 godina procenjuje dramatičnim. Ebola verovatno nikad neće moći da se uporedi sa udarima samoće. Društvena izolovanost utiče na preranu smrt kao pušenje 15 cigareta dnevno. Istraživanja pokazuju da je dvostruko opasnija od gojaznosti. Demencija, visok krvni pritisak, alkoholizam i nesreće – kao što su depresija, paranoja, anksioznost i samoubistva, očigledno rastu kad se prekinu veze među ljudima.“ Čovek nije stvoren da živi sam.“(4)

Ako se tome doda kultura smrti, od utrobnog čedomorstva do džender ideologije i eutanazije, jasno je – Zapad je ušao u samoubilačku fazu, i traga za načinom na koji će umreti. 

Jedan od brzih i efikasnih načina za kolektivnu eutanaziju je nuklearna bomba. Očaj i praznina prizivaju kraj: ako mi umiremo, neka svet umre sa nama, poruka je zemalja u kojima sunce zauvek zalazi. 

UMESTO ZAKLJUČKA 

Ne želim da budem „crni prorok“ i „vrač pogađač“, ali stvari stoje tako kako stoje. 

Da li će čovečanstvo smoći snage da opstane u veku „atomske tehnike i prašumske etike“(otac Justin Popović)? Da li će se planetarni nihilizam zaustaviti u svom pohodu i da ćemo pronaći izlaz? 

Na ovo pitanje ne mogu da odgovorim, ali znam da će, kako reče patrijarh Pavle, Bog pomoći ako bude imao kome da pomogne. To mi je jedina, makar i krhka, nada. 

1.    Noam Čomski, Ko vlada svetom?, Akademska knjiga, Novi Sad, 2016. 
2.    https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%98%D0%BD%D1%9F%D0%BB%D0%B0%D0%B2
3.    https://www.bbc.com/serbian/cyr/svet-60552714
4.    https://hronograf.net/2019/04/03/slobodan-reljic-uelbekova-evropa-drustvo-mrtvih-bezboznika/

Više tekstova autora Vladimira Dimitrijevića pročitajte OVDE.

Tekst je pisan za portal Pravda i njegovo prenošenje je zabranjeno bez saglasnosti redakcije Pravda.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA