Najnovije

OGLASILA SE AMBASADA UKRAJINE U SRBIJI POVODOM KLIČKOVE IZJAVE: Ima li on ovlašćenje za to?

Ambasada Ukrajine u Srbiji, saopštila je, povodom izjave gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička za „Le Canton 27” da on ima pravo na slobodno izražavanje svojih stavova, ali da, kao lider opozicione stranke, nema ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine koji se tiče spoljne politike.

Kijev (Foto: Ambasada Ukrajine u Sarajevu)

Ambasada navodi da ne može da potvrdi ili demantuje činjenicu razgovora ili njegov sadržaj i ističe da je dobro poznat principijelni stav Ukrajine o njenom odnosu prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, prenosi Tanjug.

Reagovanja na izjavu Klička ambasada ocenjuje kao antiukrajinsku kampanju pojedinih političara i medija, koji, kako se tvrdi, „poslednjih godina jednim od glavnih prioriteta svog rada smatraju podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu”.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ocenio je u intervjuu za švajcarski portal na albanskom jeziku „ Le Canton 27” da će, „nakon što su Albanci oslobođeni od Srbije, Ukrajinci biti oslobođeni od Rusije”.

Kličko, koji je boravio na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, navodi da se „Ukrajinci bore protiv ruskog režima koji pokušava da okupira njihovu zemlju kao što su se Albanci nekada borili protiv srpskog okupatora”.

On je zahvalio Albancima i tzv Kosovu na podršci kako u vojnom aspektu, tako i na humanitarnoj pomoći, navodi portal.

„Veoma mi je drago što sam prvi put sreo jednog albanskog novinara, što je dobra prilika da prenesem poruku vama, albanskom narodu na Balkanu. Čuli smo i čitali da ste i vi Albanci, kao i mi Ukrajinci, ljudi mira, slobodoljubivi, ali i borci. Danas se borimo protiv ruskog režima koji pokušava da okupira Ukrajinu, kao vi koji ste nekada bili okupirani od Srbije”, rekao je Kličko.

Na ovo je reagovala Stranka slobode i pravde i najoštrije osudila izjavu gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička i nazivanje Srba okupatorima Kosova i Metohije.

Stranka slobode i pravde uz osudu takve izjave smatra da gradonačelnik Kijeva prekraja istorijske i političke činjenice o Kosovu i Metohiji i srpskom narodu.

„Nije Srbija mogla da napadne ni okupira samu sebe, već je bila napadnuta od NATO pakta bez odluke Saveta bezbednosti UN. Taj presedan danas koristi Rusija kada napada Ukrajinu. Na to što su mnoge zemlje priznale nezavisnost Kosova se poziva ruski vrh kada govori o pravu delova teritorija Ukrajine da se odvoje i pripoje Rusiji. Građani Srbije su bili žrtve, a ne agresori i živeli su mesecima pod bombama kao što danas žive građani Ukrajine. Ogroman broj Srba je napustio Kosovo i Metohiju, baš kao što su milioni napustili Ukrajinu”, navodi SSP.

Primećuju da gradonačelniku Kijeva ništa od tih činjenica nije poznato dok daje izjave i šeta se po Davosu dok građani njegove zemlje ginu.

„Kao što mu nije poznat ni zvaničan stav njegove države Ukrajine, koja je među prvima osudila bombardovanje Srbije i koja ni danas nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu”, zaključuje SSP.

Više o ovom incidentu pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA