Najnovije

HERSONSKA OBLAST ZATVARA GRANICE PREMA UKRAJINI: Ruski ponovo postaje državni jezik

Zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov saopštio je odluku o blokadi granice sa teritorijama koje kontroliše Kijev. Ovo je urađeno iz bezbednosnih razloga. Iz regiona se može putovati na Krim i oblasti Zaporoške oblasti koje kontrolišu Oružane snage Rusije.

Bova granica (Foto: RIA Novosti)

„Sada je granica zatvorena iz bezbednosnih razloga. Prelazak granice iz regiona Nikolajeva i Dnjepropetrovska veoma je opasan, s obzirom na sistematsko granatiranje od strane ukrajinskih militanata“, citiraju Stremousova RIA Novosti.

Pošto nema garancija da Ukrajina neće dozvoliti nikakve krvave provokacije protiv stanovnika Hersonske oblasti, vojno-civilna administracija je odlučila da zatvori granice. U ovom trenutku, stanovnici mogu da pređu granicu sa Krimom i onim delom Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom ruske vojske. Preko ovih teritorija se može doći do DNR i LNR.

Juče je Ministarstvo odbrane Rusije prenelo zvanične podatke da su Oružane snage RF preuzele kontrolu nad južnim i centralnim delovima regiona: gradovi Energodar, Vasiljevka, Melitopolj, Berdjansk i druga naselja. Sama Hersonska oblast je potpuno pod ruskom kontrolom od 15. marta.

Kako je ranije saopšteno, krajem aprila vojno-civilnu administraciju Hersonske oblasti predvodio je Vladimir Saldo, koji je vodio Herson do 2012. godine. Proruska administracija je sada instalirana u kontrolisanom delu Zaporoške oblasti.

Vlasti Hersonske oblasti uspostavile su dvovalutnu zonu za promet rublje i grivne u regionu. Svi budžeti, prema navodima administracije, sastavljeni su u ruskim rubljama. Penzije i druga socijalna davanja, kao i plate, takođe se isplaćuju u rubljama. Takođe, administracija je obećala da će uspostaviti ruski kao državni jezik.

Kako će se završiti rat u Ukrajini, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA