Најновије

ХЕРСОНСКА ОБЛАСТ ЗАТВАРА ГРАНИЦЕ ПРЕМА УКРАЈИНИ: Руски поново постаје државни језик

Заменик начелника војно-цивилне администрације Херсонске области Кирил Стремоусов саопштио је одлуку о блокади границе са територијама које контролише Кијев. Ово је урађено из безбедносних разлога. Из региона се може путовати на Крим и области Запорошке области које контролишу Оружане снаге Русије.

Бова граница (Фото: РИА Новости)

„Сада је граница затворена из безбедносних разлога. Прелазак границе из региона Николајева и Дњепропетровска веома је опасан, с обзиром на систематско гранатирање од стране украјинских милитаната“, цитирају Стремоусова РИА Новости.

Пошто нема гаранција да Украјина неће дозволити никакве крваве провокације против становника Херсонске области, војно-цивилна администрација је одлучила да затвори границе. У овом тренутку, становници могу да пређу границу са Кримом и оним делом Запорошке области који је под контролом руске војске. Преко ових територија се може доћи до ДНР и ЛНР.

Јуче је Министарство одбране Русије пренело званичне податке да су Оружане снаге РФ преузеле контролу над јужним и централним деловима региона: градови Енергодар, Васиљевка, Мелитопољ, Бердјанск и друга насеља. Сама Херсонска област је потпуно под руском контролом од 15. марта.

Како је раније саопштено, крајем априла војно-цивилну администрацију Херсонске области предводио је Владимир Салдо, који је водио Херсон до 2012. године. Проруска администрација је сада инсталирана у контролисаном делу Запорошке области.

Власти Херсонске области успоставиле су двовалутну зону за промет рубље и гривне у региону. Сви буџети, према наводима администрације, састављени су у руским рубљама. Пензије и друга социјална давања, као и плате, такође се исплаћују у рубљама. Такође, администрација је обећала да ће успоставити руски као државни језик.

Како ће се завршити рат у Украјини, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА