Najnovije

MILAN VIDOJEVIĆ: Ko upravlja ratom

Potrebno je malo podsećanje na Drugi svetski rat da bi se uočila sličnost sa ratom Ukrajine i Rusije, što izaziva jezu. Uglavnom je crno bela verzija Drugog svetskog rata da je Nemačka (Treći Rajh) napala Sovjetski Savez. Kada se pogleda lista učesnika invazije na Sovjetski Savez vidi se da je cela okupirana Evropa dala svoje trupe Nemačkoj, sem Srbije i Grčke. Podaci koje sam dobio pre neki dan pokazuju da su u invaziji učestvovale trupe iz Španije, Francuske (60.000 dobrovoljaca SS divizija "Šarl Veliki"), Italije, Rumunije, Mađarske, Finske Hrvatske, Čehoslovačke, čak i divizija "Skenderbeg" iz Bosne, divizija "Princ Eugen" iz Banata, SS divizija "Severna zemlja" iz Holandije, ukupno oko milion vojnika iz Evrope kao pomoć Nemačkoj. NJima su se pridružili "unutrašnji neprijatelji" Sovjetskog Saveza, SS divizija "Galicija" iz Ukrajine, litvanske, letonske i estonske SS divizije, gruzijske, turkestanske, tatarske i druge legije, samostalne jedinice, ukupno više od 400 hiljada izdajnika i saradnika neprijatelja od kojih je najviše bilo ukrajinskih, 250 hiljada.

Piše: Milan Vidojević

Struktura i nacionalni sastav ovih evropskih trupa Trećeg Rajha vidi se i iz broja ratnih zarobljenika u SSSR-u 1941-1945. godine. Najviše Nemaca 2.389. 560 ljudi, Japanaca 639.635, Mađara 513.767, Rumuna 187.370, Austrijanaca 156.682, Čeha i Slovaka 129.977, Poljaka 60.260, Italijana 48.957, Francuza 23.136, Holanđana 14.729...Spisak je predugačak ali je jasno da je nacistička Nemačka organizovala široku koaliciju za napad na Sovjetski Savez.

Prošle su decenije, na pomolu je nov globalni sukob maskiran ratom Ukrajine protiv Rusije. Svima je bilo jasno da je Ukrajina paravan i žrtveno jagnje za zemlje koje nisu spremne za direktno učešće protiv Rusije. NATO pakt, na čelu sa SAD-om, sastoji se od istih zemalja koje u sadašnjem ratu pomažu Ukrajini oružjem, logistikom i dobrovoljcima. Da li se ovim povampirila ideologija koja je u XX veku dovela do dva svetska rata?

Pojednostavljeno bi bilo pomisliti da je današnja Nemačka "zainteresovana" za revanšizam i da je ona veliki protivnik Rusije i bila spremna na novu ratnu avanturu sa nesagledivim posledicama. Ovde je potrebno pogledati u "tajnu istoriju", sagledati ono o čemu imamo fragmentarne naznake, ko je inspirator i pokretač iz senke svetskih zbivanja, ratova, osvajanja, ekonomske eksploatacije svetskih resursa, u proteklih 300-400 godina. Ostaje samo jedno ime, Velika Britanija.

Ako se pogleda struktura moći i struktura i način delovanja te države onda je jasno da je reč o modernom obliku apsolutističke monarhije, u kojoj je moć Krune ogromna, a parlament i institucije samo izvršavaju naloge Krune i njenih institucija, u kojima je aristokratska elita, bankarske i trgovinske multinacionalne kompanije, svetska mreža koja kontroliše najveći deo ukupnog svetskog proizvoda. Naravno da iz te ekonomske moći niče i politička moć Na vrhu piramide je britanski vladar, sada kraljica Elizabeta II, njen Privatni kabinet, prava vlada Britanije iz senke, i organizacija po imenu Kluba Ostrva (Club of the Isles), o kojem nema jedne rečenice na Vikipediji ili na nekom drugom mestu, koji čini 3-5.000 porodica i koje su vekovima operativna ruka Britanske imperije. Ovaj svojevrsni, teško vidljivi kartel moći omogućuje Kruni da koristi ne samo finansijske, ekonomske i političke poluge, nego i vojsku ("privatno" organizovanu) i Anglikansku crkvu, i tako kontroliše ne samo zemlje Komonvelta već se proširila i na ostatak sveta, uz nekoliko izuzetaka.

Potsetimo se da je ovaj sistem inaugurisan 1600. godine davanjem "čartera" Istočnoindijskoj kompaniji koja je vekovima, dok je postojala, bila najmoćniji instrument britanske imperije, upravljajući Indijom kao "privatnom" teritorijom, zapošljavajući privatnu plaćeničku vojsku i izazivajući Opijumske ratove protiv Kine. "Kompanijom" je upravljao bord akcionara koji je odgovarao "tajnom komitetu" od tri člana, koji je zastupao interes Krune i Sitija u Londonu, vodećeg finansijskog centra sa ogromnim ovlašćenjima, koje ima i danas. U ovom komitetu sede najuticajnije političke ličnosti i predstavnici finansijske oligarhije, kao što je bio čuveni erl Šelburn, s kraja osamnaestog veka. Nema sfere delatnosti u koju nije upletena britanska oligarhija koja je želela sama da ostane u senci svetskih zbivanja, kako bi izbegla reakcije svojih žrtava, a ni operativci unutar ovog sistema često ne znaju za kog rade - dok ne bude kasno, kako je duhovito primetio DŽefri Stajnberg u svom tekstu u časopisu EIR.

Kao primer delovanja iz senke neka posluži podatak o održanoj konferenciji pre dvadeset pet godina sa temom "Privatizacija nacionalnih funkcija bezbednosti subsaharske Afrike." Ovaj seminar je sponzorisala američka DIA (Defense Intelligence Agency) a 74 učesnika su bili iz Pentagona, ministarstva odbrane, velikih američkih kompanija vojne industrije, nekoliko predstavnika afričkih zemalja, nekih agencija UN i što je najinteresantnije, dve velike "privatne" firme iz oblasti bezbednosti, iz Komonvelta, "Egzekjutiv Autkams" (Executive Outcomes) i "Sendlajn Internešenel" (Sandline International).

Ceo projekat je bio deo britanskog imperijalnog projekta da se mape država nacrtaju ponovo i izvrši ponovna kolonizacija Afrike, kako bi se omogućila pljačka sirovina i uspostavio centar kontrole nad svim prirodnim resursima u svetu. Navodna priča o prednostima- korišćenja privatnih, plaćeničkih "korporacija" da obavljaju funkcije koje su pripadale državnim vojnim i policijskim agencijama zemalja koje su u bezbedonosnom riziku, bila je paravan za važniji globalni cilj. Iza ovih piona stoje interesi kartela ujedinjenih u Klubu Ostrva, koji je pandan nove britanske Istočnoindijske kompanije i koji ima zadatak da omogući Britaniji i Kruni da upravljaju globalnom imperijom. Operativci firmi kao što su "Difens sistems Ltd," "Egzekjutiv Autkams," "Sendlajn Internešenel," "KAS," "KMS;" i druge, služe potrebama korporativnih giganata, kao što su "De Birs," "Lonro," "Rio Tinto," "Britiš Petroleum," "Rojal Dač Šel," "Hongkong i Šangaj Benking Korp." i stotinama drugih, kako bi se globalni interesi kartela Kluba Ostrva i britanske Krune održali i unapredili.

Iz nastavka ove priče biće jasno ko želi "deafrikanizaciju" Rusije i osvajanje bogatstava Sibira i Azije.

(nastaviće se)

Tekst je pisan isključivo za portal Pravda i njegovo prenošenje je zabranjeno bez saglasnosti redakcije.

Ostale tekstove Milana Vidojevića možete čitati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA