Najnovije

ČETIRI KANTIDATA ZA PREMIJERA SRBIJE: Veći deo vlade biće novi ljudi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će vlada sutra na sednici usvojiti odluku da se vantelesna oplodnja o trošku države prihvata za žene, ne kao do sada do 43. već 45. godine.

Aleksandar Vučić (Foto: Predsedništvo Srbije)

"To je velika vest za žene u našoj zemlji. To je mnogo para pošto državu koštaju 260.000 dinara samo osnovni troškovi po jednom pokušaju, u pitanu su milioni evra godišnje", istakao je Vučić gostujući na Pinku.

Vučić je rekao da je država donela tu odluku jer je to važno za našu zemlju.

Četiri kandidata za premijera, veći deo vlade biće novi ljudi

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će veliki deo nove Vlade Srbije činiti neki drugi ljudi, u odnosu na njene dosadašnje članove, a da su četiri kandidata za premijera.

Na pitanje da li će neki ministri ostati u vladi, Vučić je odgovorio da neki hoće, ali da dobar deo neće.

"Ne bih da licitiram, ali veliki deo nove vlade biće neki drugi ljudi", rekao je Vučić za TV Pink.

Naveo je i da postoje četiri kandidata za premijera, od kojih je, kaže, za dvoje potpuno jasno o kome se radi, do se o dva imena do sada nije spekulisalo u javnosti, jer o njima nije govorio.

Na konstataciju da mediji spekulišu da bi na čelo vlade mogli Ana Brnabić, Siniša Mali, Marko Đurić i Miloš Vučević, Vučić je rekao da je "pomenula dva od ta četiri kandidata", dodajući da on posmatra i malo šire.

Zadovoljan sam radom Ane, Siniše i još nekih ministara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je zadovoljan radom odlazeće vladom i posebno izdvojio rezultate premijerke Ane Brnabić, kao i ministra finansija Siniše Malog i, kako je rekao, radom još nekih ministara.

"Važno je sa kim su građani zadovoljni. Vlada je radila u užasnim uslovima i donela velike rezultate. Doneli su i priliku našoj zemlji da imamo nezavisno pravosuđe", istakao je Vučić gostujući na Pinku.

Na pitanje kako komentariše to što su se pojedini lekari pobunili što je od Društva lekara Vojvodine dobio Hipokratovu medalju, Vučić je pitao:

"Ko se pobunio Rade Panić i Žujović? Pitajte bilo kog od ozbiljnih lekara šta ima o njima da kaže, neću ništa dalje da govorim. Kažu da je Vučić dobio neku nagradu, zato što je uništio zdravstvo, iako sam rekao da ta nagrada nije za mene već za celu državu".

Vučić je istakao da su plate lekara specijalista u 2012. iznosile 609 evra, a sada 1.020 evra, što je povećanje od 68 odsto, dok su onima u kovid zonama 1.548 evra.

"Medicinske sestre su imale mnogo veće povećanje plata, bile su 282 evra, a danas 522 evra, u crvenoj zoni 674 evra, što je povećanje od 139 odsto i to za samo nekoliko godina. Da ne pominjem jednokratna davanja za medicinske radnike. Eto, koliko smo uradili za njihov životni standard".

Vučić je istakao da je ova vlast 25 puta uvećala broj dece koju lečimo inovativnim lekovima koji nisu postojali, dijagnostikujemo i lečimo u inostranstvu.

Samo osmoro dece su lečili od retkih bolesti 2012. i povećavali smo taj broj do 129 dece i od uloženih 130 miliona dinara smo došli do 9,63 milijarde dinara.

"Mi smo prihvatali i ono što jedna Danska nije mogla da prihvati i platili", dodao je on.

Vučić kaže da Srbija u zdravstvu u Evropi nije bila ni na 35. mesto pošto smo bili van sistema, dok smo danas ispred 14 zemalja EU.

"Zaposlili smo 35.000 radnika u međuvremenu, specijalizacija ima odobrenih od 2014. do 2022. godine 12.119. Program zapošljavanja mladih i najboljih je obuhvatio 2.991 zdravstvenog radnika, od toga 1.341 lekar, 1.650 medicinskih sestara. Ukupno je dobijeno 30.214 saglasnosti za zapošljavanje, plus što je Lončar bez saglasnosti komisije vlade prema zakonu zbog pandemije zaposlio ljude. Tako da smo 35.000 ljudi ubacili u sistem sa velikim povećanjem plata".

Vučić je istakao da je sadašnja vlast smanjila za osam puta odliv lekara i medicinskog osoblja u odnosu na vreme pre osam godina, kao i da slede nova povećanja plate za zdravstvene radnike.

"Od zdravstvenih objekata smo uradili više nego u prethodnih 60 godina. Klinički centar Srbije 260 miliona evra, KC Vojvodin 30 miliona evra, KC Kragujevac oko 40 miliona evra i uskoro kreću radovi, završili KC Niš 60 miliona evra, završili radove na KBC Zemun 472 miliona dinara.Zatim Tiršova 1 i 2 faza, Dragiša Mišović, Urgentni, Višegraska, Dedinje 2 uradili gde je više od 30 miliona evra uloženo i to je sada najbolja kardiovaskularna klinika u ovom delu Evrope, Infektivna klinika urađena... Zdravstveni centar Vranje je urađen, zdravstveni objekti Vrbas, Gornji Milanovac, Kraljevo, Kataruska Banja. Uradili smo nove tri bolnice u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu, dve nove laboratorije...", naveo je Vučić.

Kaže da je 190 najsavremenijiih dijagnostičkih aparata i druge opreme nabavljeno, najveća nabavka saniteskih vozila 329 vozila u Srbiji.

"I kažu da sam uništio zdravstvo, a šta su oni uradili i nije ih sramota da o tome govore", poručio je Vučić.

Moj posao da razgovaram i čujem sve

on je pozvao  predstavnike parlamentarnih izbornih lista koje su prešle cenzus na konsultacije o vladi narednih dana, a večeras je naveo da će u tim razgovorima imati racionalan i profesionalan pristup, jer je njegovo da sasluša ljude koji to žele.

Vučić je primetio da postoje tri tipa izbornih lista - neki će, kaže, doći da pokažu poštovanje prema ustavnim procedurama, neki zbog toga što žele da budu deo vlade, a neki najviše zbog medija koji će biti ispred Predsedništva, da bi mogli da kažu šta su njemu rekli.

Dodao je da ga je koalicija Moramo obavestila da neće doći, sa obrazloženjem da ne pripadaju većini, a na konstataciju da su još neke strane najavile da neće doći, odgovorio:

"Bez veze mi je ta tema. Moj posao je da razgovaram sa svima, da čujem sve, saslušam sve, pa i uvrede".

Komentarišući uvrede na svoj račun, odnosno reči Aleksandra Jovanovića Ćute da smo "svi žrtve njegovog ludila" a da će on sam sebe da sruši", te Milana St.Protića, koji je rekao da mu je "teško da razmišlja Vučićevom glavom, jer su ograničene mogućnosti koje njemu stoje na raspolaganju", Vučić je, ironično, odgovorio:

"Zamislite sa kolikom razlikom bi ih pobeđivao neko ko nije lud i glup, kako oni kažu, ako sam ih ja pobedio 43 prema 12".

"Ovaj prvi je zaključio da sam lud, ovaj drugi da sam glup, a nisam bio glup kada me je zvao iz Švajcarske da ostane ambasador. Tada sam bio vizionar i budućnost, ali se to promenilo otkada on nije ambasador", rekao je Vučić.

Dodao je da nema problem sa tim da neko za njega kaže da je lud i glup, ponavljajući svoj stav, da će sam da se povuče i da ga na izborima nikada neće pobediti.

Reagovao je i na konstatacije pojedinih novinara i voditelja da je SNS pala na ovim izborima, pitajući kakav je to pad sa 43 odsto, a ostavio je iza sebe nekog sa 12 odsto.

"I nije vas sramota da to govorite" Ja sam posle 10 godina na vlasti osvojio 2.250.000 glasova, u prvom krugu izbora. I to 150.000 glasova manje nego što bi dobio, da nije bilo glasanja Srbije u UN, da bih spasio zemlju", rekao je Vučić.

Na konstataciju da pojedini primećuju da nema Đilasa, te da li su se dogovorili da ne govori protiv njega, Vučić je rekao da to nije slučaj, jer govori protiv njega svaki dan.

"Pogledajte svaki dan na njegovim medijma, ali to ne primećujete na tuđoj koži", primetio je Vučić.

Dodao je da želi da ostavi čvrstu SNS i da ne želi da bilo kakvim dogovorima pomaže nekom drugom.

"Dokle god pokazuju jedino mržnju prema meni i nama, sa tim smo u redu, jer znamo da građani to ne žele, već žele da vide rezultate. To su besmislene priče gubitnika, koji ni iz jednog svog poraza nisu izvukli zaključak. Ja iz svake pobede, izvučem sve greške koje smo napravili, a oni ni iz jednog svog poraza", rekao je Vučić.

Čini se da svi na Balkanu čekaju drugo poluvreme

On je ocenio večeras da je ove godine, na komemoraciji u Potočarima, bila naglašenija snažnija i žešća kampanja, više mržnje usmerene prema srpskom narodu, nego prošle i pretprošle godine i kako je dodao više mržnje iz onog medijskog, i političkog diskursa koji se tiče naše odgovornosti.

Vučić je kazao da je datum obeležavanja Srebrenice težak dan, dan jezivog zločina počinjenog nad Bošnjacima, i logično je da on takve posledice i posle 27 godina ostavlja.

Najveća greška mi je što smo odustali od litijhuma

Aleksandar Vučić istakao je večeras da sebi nikada neće oprostiti grešku što je odustao od litijuma, ocenjujući da je time uništen zapad Srbije, odnosno Podrinje.

"Suočavamo se sa mnogo grešaka, ja sam kriv za jednu i to sebi ne mogu da oprostim - litijum, ja sam kriv za tu grešku, kao što sam pomalo zaslužan i za to što imamo najviše zlata, što su nam najveće devizne rezerve, ali sam kriv što sam prihvatio pod pritiscima i mojih saboraca i drugih da odustanemo od litijuma", naveo je predsednik.

Ističe da mu je to jedna od najvećih grešaka u poslednjih 10 godina.

"Uništili smo time zapad Srbije, Podrinje, po zvaničnoj statistici - Loznica, Mali Zvornik, LJubovija, Bajna Bašta imamo 102.000 stanovnika, realno nemamo 90.000 duša koje zanoće, realno nama je zapad Srbije prazan, ja sam kriv što nisam izdržao te pritiske", kazao je.

Ponavljajući da mu je to greška koju sebi ne može da oprosti, Vučić kaže da je na taj način uništena pre svega Loznica, Krupanj, Mali Zvornik.

"Tamo sam dobio veliki broj glasova, sramota me je što nisam imao snage da uprkos svim lažima, pritiscima, svim sportistima, glumcima, svima koji nisu bili dovoljno informisani izdržim. To mi je najveća greška koju sebi neću nikada u životu oprostiti. Imali smo šansu da nam Loznica ima 100, 120, 150.000 ljudi, da nam bude peti, šesti grad po veličini za 10 godina, ubili smo budućnost", zaključio je predsednik.

Već smo uveli vanredno stanje, samo se ne zove tako

On je poručio da nema razloga za paniku, jer zemlja ima rezerve dizela za 77 dana, a benzina za 65 dana, te da će biti i dovoljno gasa.

Kada je reč o gasu, Vučić je podsetio da smo za 65 odsto potreba gasa obezbedili po izvanrednoj ceni od Rusije, od 355 do 420 evra na 1.000 kubnih metara gasa, što će zavisiti od nafte, jer nam se cena obračunava potpuno po naftnoj formuli.

"Moramo da kupimo još 35 odsto, a kupili smo 150 miliona kubnih metara gasa i već utiskujemo u naše zakupljeno skladište u Mađarskoj, ako se desi da tokom zime neko kaže da se zaustavlja dotok preko Bugarske", rekao je Vučić za TV Pink.

Precizirao je da je sada 227 miliona kubnih metara gasa u našem delu skladišta Banatskog dvora.

"Zimi, dnevno trošimo 15 miliona kubnih metara, što je dovoljno za nešto više od 15 dana. Imaćemo između 300 do 500 miliona kubnih metara gasa, u mađarskom skladištu, koje ćemo da kupimo i da platimo. Ali, nemamo ni kapacitet da povučemo, ako se prekine dotok gasa. Ali, u najgorem slučaju zimi ćemo imati obezbeđene dve trećine potreba, a verujem da će biti pokrivene sve potrebe", rekao je Vučić.

Kada je reč o nafti, Vučić je podsetio da je sva nafta u zemlji iz uvoza, kao i da Rafinerija u Pančevu radi sa 100 odsto kapaciteta, i proizvodi viškove, za izvoz.

Međutim, Vučić je rekao da već 14 dana ništa ne izvozimo, a sutra će biti doneta odluka da se zabrana izvoza produži na još sedam dana.

"Već smo uveli vanredno stanje, samo se ne zove tako. Ali, to ne zanima građane, već je naše da brinemo o njima", rekao je Vučić.

On je naglasio da imamo rezerve dizela za 77 dana, a benzina za 65 dana.

"Nema razloga za paniku, samo da građani budu svesni da to nisu jednostavne stvari", rekao je Vučić.

On je dodao da radi sve da građani imaju dovoljno struje, gasa, tople stanove.

Podsetio je da je zabranjen izvoz drveta, zbog loših stvari koje su uradile "Srbijašume", ali i neki drugi.

"Neke zemlje obećavaju hale, gde će ljudi moći da dođu sa decom da se zagreju. Mi to ne obećavamo, jer se nadamo da ćemo moći bez toga. Mogu li da obećam da će sve biti u redu ako se 'zavrne' Severni tok? Ne mogu", rekao je Vučić.

Imaćemo tešku zimu, problemima se bavimo svaki dan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ćemo imati tešku zimu i da smo defakto uveli delimično vanredno stanje, ali da se država svakoga dana bavi problemima sa kojima ćemo da se suočavamo zbog čega ih, kako kaže, građani još nisu ni osetili.

"Mi već upumpavamo gas u naša mađarska skladišta po visokim cenama da bismo mogli da ga povlačimo na zimu", rekao je Vučić gostujući na Pinku.

Podsetio je da je Mađarska donela odluku da ne izvozi energente i dodao da smo, ukoliko donesu odluku da ne izvoze dizel, u velikom problemu i da ćemo morati da se u potpunosti oslanjamo na našu rafineriju.

Kada je reč o struji, naveo je da ona najvećim delom zavisi od uglja i dodao:

"Zamislite da smo poslušali one koji su na demonstracijama govorili 'ukinite sve rudnike uglja' i tako dalje. Tokom zime bismo struju imali dva sata, a 22 sata je ne bismo imali, a sada svi vraćaju ugalj, Grčka vraća lignit sa tri odsto na 17 odsto, Nemačka, Engleska, svi vraćaju".

Vučić je rekao da u Srbiji 45 godina nije izgrađen nijedan novi termo-blok, nijedan veliki novi kapacitet za proizvodnju električne energije.

Naveo je da mi tokom zime dnevno trošimo 100.000 tona uglja, a nekada i do 110.000 tona.

"Mi danas ukupno kopamo oko 80.000 tona uglja, fali nam 20 na dnevnom nivou. Imamo na deponiji ukupno u ovom trenutku 700.000 tona, što nam je za sedam dana", rekao je Vučić.

Naveo je da je cena struje danas 398 evra po megavat satu na tržištu.

"Cena koju mi naplaćujemo od našeg stanovništva je 41 evro, deset puta manja od tržišne cene, to je neizdrživo i nemoguće, a firmama naplaćujemo 75 evra - neizdrživo i nemoguće za nas", rekao je Vučić.

Naveo je da smo krenuli u uvoz uglja da bismo dopunili ono što nam fali i dodao da je cena uglja danas 393 evra po toni, ali da srećom nabavljamo jeftiniji ugalj.

"Nemoguće je da nađete ugalj, ali ćemo uspeti da obezbedimo dva miliona tona uglja nadam se od naših prijatelja iz Kine", rekao je Vučić i dodao da samo za to mora da ode 280 miliona evra.

Da li će ruski gas teći prema Evropi, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA