Najnovije

NOVA PUTINOVA POMORSKA DOKTRINA: Odgovor na aktivnosti SAD i NATO alijanse

Nova pomorska doktrina definiše glavne pretnje po nacionalnu bezbednost Rusije, i danas ju je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

Vladimir Putin (Foto: Kremlin.ru)

„Glavni izazovi i pretnje nacionalnoj bezbednosti i održivom razvoju Ruske Federacije u vezi sa Svetskim okeanom su: strateški kurs SAD za prevlast u Svetskom okeanu i njihov globalni uticaj na razvoj međunarodnih procesa, uključujući i one koji se odnose na korišćenje. transportnih komunikacija i energetskih resursa Svetskog okeana“, kaže doktrina.

Pored toga, pretnje uključuju napredovanje vojne infrastrukture NATO-a do granica Rusije i aktiviranje vežbi alijanse u vodama mora koje se graniče sa teritorijom Rusije.

Dokument takođe navodi ključne rizike za pomorske aktivnosti, uključujući:

— značajna zavisnost Rusije od pomorskog transporta i rada morskih cevovodnih sistema,
— neusklađenost stanja i sastava istraživačke flote sa savremenim zahtevima i obimom zadataka,
—međunarodne sankcije protiv preduzeća brodogradnje. industrijskog kompleksa i naftnih i gasnih kompanija,
— nedostatak dovoljnog broja baza za brodove Ratne mornarice van Rusije.

Zasebno, kao novi rizik, navode se se iznenadno nastajuće i teško predvidljive pandemije opasnih bolesti. Dakle, pandemija Kovid-19 dovela je do geopolitičke neizvesnosti i globalne ekonomske krize. Ova kriza je, prema doktrini, povezana sa željom vodećih stranih država da promene svetski poredak, ojačaju trend zastoja globalizacionih procesa, borbu za liderstvo u svetu, kao i povećanje uloge nacionalnih ekonomija i vlasti, uključujući i oblast pomorskih delatnosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o odobravanju Pomorske doktrine pre početka Glavne pomorske parade u Sankt Peterburgu. Prema njegovim rečima, Rusija je otvoreno ocrtala granice i zone svojih nacionalnih interesa – to su, pre svega, arktičke vode, vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltički i Kurilski moreuzi. Rusija će obezbediti njihovu zaštitu čvrsto i svim sredstvima, naglasio je šef države.

O uništenju velike ekstremističke grupe u Harkovu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA