Najnovije

EMIL VLAJKI: Tko se boji Vuka još (Jednočinka)

U staroj Grčkoj, Ελλάδα, po arheološkim nalazima, vučić, λύκων, je bio simboli mira, σιωπή, i ekonomskog napretka, οίκος . Mitologija veli da su ovce, πρόβατα, najčešće aklamacijom birale nekog vučića da ih štiti što je isticano kao primjer napredne atenske demokracije, Δημοκρατία,. Na jednoj antičkoj vazi se vidi stado ovaca koje se tiskaju i zadovoljno mekeću oko ove mlade zvijeri, κτήνους, sa velikim očnjacima obojenim u crveno, koja se, izgleda ovcama povremeno gostila.

Emil Vlajki (Foto: Pravda)

Piše: Emil Vlajki

Srpskim nebom leti jednoglavi njemački orao, čist arijevac među pticama grabljivicama, emisar sadašnjeg neonacističkog Rajha. Kljun i kandže mu se crvene od krvi; upravo se najeo neke strvine zaražene majmunskim virusom. Opaža veliko stado ovaca koje se bijeli, a među njima svog privrženog poznanika vučića koji skakuće i viče: Ja sam novi Veber, ja sam novi Veber. Pikira kao štuka koja je svojevremeno bacala bombe na Beograd i prizemljuje se tik pored povelike, mlađahne zvjerčice.
Orao: Hajl Hitler! Ova Srbija je čudo. Jedina zemlja na svijetu gdje ovce biraju vukove da ih vode. To ni Orvel nije smislio.

Vučić: Dobro došao! Što se čudiš? Sve je bilo potpuno demokratski. Ovce su oduševljene sa mnom, i već me po drugi put biraju za predsjednika. Vele da im nanosim manje štete nego ostala srpska zvjerad. Pojedem ih svega nekoliko tijekom mandata. Nego, da ti ispričam što sam sve uradio na ekonomskom planu. Takvi uspjesi su zapanjili najveće svjetske financijske institucije. I u doba korone smo imali najveći ekonomski rast u svijetu. Pripremam se da sa patrijarhom uvedem u pravoslavlje protestantsku etiku. To će biti prava duhovna simbioza bez onih kroatiše katoličkih ustaša.

Orao: Dobro srpski Veberu, čestitam ti. Ali nisam došao radi toga. Moj firer, Šolcus, hoće da se konačno opredijeliš oko nekih važnih evropskih pitanja, ako stvarno želiš da uđeš u EU.  

Vučić: Ne znam na što misliš. Sve sam ispunio što ste tražili, čak i više od toga. Glasavši u OUN da je agresor na jadne Ukrajince, ozbiljno sam naljutio sibirskog medvjeda s kojim sam u religijskom i etničkom srodstvu. Čak sam i onog vašeg Šmirta koga nitko nije izabrao, podržao, protivno međunarodnom pravu, kao visokog predstavnika u BiH. 

Orao: Sankcije, sankcije, Rusima -  vučiću, nisi uradio ono što je za nas najvažnije.

Vučić: To je smiješno. Kakve naše sankcije sibirskom medvjedu, kao kad bi ga komarac ubo.

Orao: Ne pravi se glup jer je naše strpljenje pri kraju. Ti si jedini u Evropi koji to nije uradio. A prisjeti se što smo sve za tebe učinili. Svaki čas nešto investiramo kod tebe. Otvaramo za tvoje ovce nova radna mjesta. Primamo ih kod nas hrpimice iako nisu arijevci i plaćamo ih basnoslovno. Ako nas naljutiš, povući ćemo sve investicije i istjerati tvoje stado iz našeg Rajha. Srbija će se naći u kolapsu i ove tvoje miroljubive ovčice pretvorit će se u goru zvjerad od tebe. Objesit će te za…, mislim naglavačke. Ferštenzi!?

Vučić: Ja vol, ja vol. Uvijek ću vam za ova dobročinstva biti zahvalan. Danke Dojčland. Ali i ti moraš shvatiti, ako nam sibirski medvjed uskrati gas, sve će u ovoj zemlji stati, a tvoje će investicije i tvornice otići do đavola.

Orao: Mi ćemo to riskirati. Nijedna žrtva za nas nije velika kada se radi o tome da se uništi ruski medvjed. Ako bude trebalo, ponovo ćemo umarširati u tu agresorsku zemlju prepunu neljudskih bića, slavenske gamadi, moralnih nakaza! Osvetit ćemo naše uzvišene pretke. Hajl Hitler!

Odjednom se pojavljuje američki grizli, visok preko dva metra, sivkaste boje kože, težak šesto kilograma i sa kandžama od jedanaest centimetara.

Grizli: Došao sam iz Kijeva gdje sam isplanirao taktiku nacista protiv ruskog agresora. Ovdje sam jer znam da si vrlo inteligentan i senzibilan. Jedino što loše misliš, moj dragi prijatelju, vučiću, i strahuješ bez razloga. Veber, koji ti je ekonomski uzor, je zastario jer nije znao za američke neiscrpne pljačkaške mogućnosti, za Vol Strit i za neograničeno štampanje dolara. Imamo mi i prirodne resurse Ako ti ona olupina od sibirskog medvjeda zavrne gasnu slavinu, mi ćemo ti gas dovesti đambo đetovima i tankerima do naše NATO baze u tvojoj bratskoj Crnoj Gori. Imat ćete još više gasa nego sada.

Vučić (skroz skeptičan): Da, naravno. Pravi si drug. Andrstud!
Orao (frustrirano): Ti si Grizli, široke ruke kada se radi o obećanjima. I nama si obećao masovno snabdijevanje gasom đambo đetovima i tankerima. Nigdje ni jednih, ni drugih. Mora da si avione poslao u Ukrajinu gdje ih je ruska artiljerija sredila, a tankere su ti vjerojatno zaplijenili Kinezi zbog neisplaćenih kamata na vaše državne, vrijednosne papire koje su oni kupili. I Ukrajincima si kao i nama svašta obećavao kada si ih gurnuo u rat. A sada, još malo, pa će bezuvjetno propasti. Ukrajina nakon tri mjeseca rata izgleda gore nego moja NJemačka prilikom kapitulacije u Drugom svjetskom ratu. I nas ćeš ekonomski uništiti. Natjerao si nas da nametnemo sankcije tvom sibirskom dvojniku, a ispada da smo te sankcije sami sebi nametnuli.

Grizli(pun sebe, trijumfalno  i u deliriju; uživa kada nad drugima iskazuje svoju moć): HA, ha, ha! Vi ste prošlost. Sve ću vas uništiti vas evropske pedere. I vas Srbe, malu prorusku gamad, i vas Nijemce, lažne arijevce, i čitavu jebenu, dekadentnu Evropu koja je utonula u patetično samosažaljenje i ropski radi sve što zaželimo. Gdje mi okom, vi skokom. Napravit ću od vaše Unije koncentracioni logor bezopasnih umobolnika koji neće znati ni kojeg su spola. Smrzavat ćete se bez goriva i hrane i  jesti nam iz ruke. Gore ćete proći od onih u Aušvicu.

Grizli nanovo(vidi da se zanio, pa se vadi): Ha, ha, ha. Ja sam se, naravno, šalio. Dobro sam vas isprepadao, zar ne? Baš sam duhovit! Pa mi smo saveznici. Što se ne smijete zajedno sa mnom?

Orao(van kontrole, ne može se suzdržati. Nesvjesno, zario je kandže u neku srpsku ovčicu i kljunom joj razbija glavu. Obraća se Grizliju): Ti prljava Godzilo, idiotski čuvaru krava, bez historije i kulture, grose švajn, ni engleski još nisi savladao. Tvoj kaubojski nacizam kojeg sprovodiš po svijetu je sramota za svakog poštenog arijevca. Da nije bilo naših naučnika koji su kod tebe prebjegli i pomogli ti da dobiješ Drugi svjetski rat, sada bi još uvijek ganjao bizone po preriji, pušio lulu mira sa Indijancima i linčovao crnce, jedinu istinsku zabavu koju poznaješ.

Iznenada, iz zatvorenog neba za ruske letjelice, stuštio se na ovaj skup, na privatnoj supersoničnoj raketi, sibirski medvjed. Dva metra visok, osamsto kilograma težak i sa kandžama dugim devet centimetra. Vidi se, da je dobro raspoložen.

Sibirski medvjed: Sjajno, sjajno. Volim kad ste toliko jedinstveni, vi Evropljani i Amerikanci, da želite jedni drugima oči iskopati.

Grizli: Što se to tebe tiče. Mi, ovdje, smo saveznici i možemo riješiti naše sporove bez tebe.

Sibirski medvjed: Rješavajte što god hoćete, ali vučić nije s vama.

Grizli i Orao se istodobno obraćaju vučiću: Jesi li s nama?

Vučić mudro: Ja sam sa svima koji žele dobro mom stadu i mojoj zemlji, naravno, uključujući s Kosmetom. Nego, čujem neku buku. Sigurno su se neke ovce gadno potukle, najvjerojatnije oko hrane. Otkada su uvedene sankcije, sve je poskupjelo za skoro pedeset posto. Moje ovce su na rubu siromaštva i često se svađaju. Gospodo, iskreno žalim, ali moram vas napustiti. Vidimo se uskoro.

Vučićje potpuno sam. Drhti od pretrpljenog stresa. Govori sam sebi: Ovaj put sam se izvukao, ali svaki slijedeći put će biti još gori. Nemam više manevarskog prostora. Koji me je đavo natjerao da se ponovo kandidiram. Sve su najlošije alternative otvorene. Pod prismotrom sam tajnih službi. Ako me ne srede Amerikanci, sredit će me Rusi. Ako me ne srede ni jedni ni drugi, sredit će me moje vlastito stado.

U daljini se čuje pjesma hora ovaca: Naš vučiću, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrećemo.

Copyright Emil Vlajki

Više tekstova Emila Vlajkija pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA