Najnovije

DODON POKREĆE REVOLUCIJU: Počinju masovni protesti u Moldaviji

Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon pozvao je stanovnike zemlje da se pripreme za masovne proteste na jesen.

Igor Dodon (Foto: Predsedništvo Moldavije)

U Moldaviji su još u maju počeli antivladini skupovi i protesti. Demonstranti su ogorčeni neviđenim povećanjem cena gasa, drugih energenata i hrane, kao i visokom inflacijom i padom životnog standarda.

„Više od milion građana (živi) u Kišinjevu. Da li je teško da 100 hiljada izađe i stane tome na kraj? Ne. 300-400 ljudi iz svakog okruga, molim, još 20 hiljada. U oktobru-novembru na glavnom trgu Kišinjeva treba da se okupi 100-150 hiljada ljudi, a onda ćemo tome stati na kraj.

Ujedinićemo se, zbacićemo ih, a onda neka ide svako na vanredne izbore sa svojom ideologijom. Moramo se boriti zajedno do kraja. Ne želim i neću dozvoliti (predsednici Moldavije) Maji Sandu da proda zemlju Rumunima“, rekao je Dodon na izlazu iz zgrade Apelacionog suda učesnicima mitinga koji su mu pružili podršku.

Sudsko veće Žalbenog veća trebalo je u četvrtak da razmatra zahtev Dodonovih advokata da mu se ukine preventivna mera u vidu kućnog pritvora, ali je ročište odloženo za ponedeljak, 29. avgust.

Ranije je Okružni sud u Kišinjevu produžio Dodonu kućni pritvor za još 30 dana.

On se tereti za pasivnu korupciju, nedozvoljeno bogaćenje, izdaju i finansiranje političke stranke od strane kriminalne grupe. Sve ove optužbe vezane su za slučaj takozvanog „crnog paketa“, koji mu je 2019. godine predao bivši lider Demokratske partije Vladimir Plahotnjuk. Bivši predsednik u potpunosti negira krivicu i smatra da su postupci protiv njega pokrenuti iz političkih razloga.

Poruku ruske Državne dume međunarodnoj zajednici pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA