Najnovije

SISTEMATSKA VELEIZDAJA: Da uđu u UN, a da ih mi kao ne priznamo?! Tu nema povratka! (VIDEO)

Da Kosovo uđe u međunarodne institucije, a da ih mi ne priznamo, svi znaju šta to znači. Ako uđe u Ujedinjene Nacije, formalno priznanje nije ni potrebno. To je nepovratan proces, izjavio je akademik Kosta Čavoški, penzinisani profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, gostujući u emisiji Luča kanala Pravi odgovor.

On je rekao da Aleksandar Vučić sprovodi sistematsku veleizdaju. 

- Vučić je znao da je carina isključivo državni prihod. Mostarina, drumarina, pijačnina i slično, sve to može biti i opštinski prihod, ali carinu, koja se naplaćuje na granicama, može naplaćivati samo centralna državna vlast, odnosno država. On je dopustio da Arbanasi naplaćuju prave carine i time priznao da je Kosmet zapravo jedna država – istakao je Čavoški.

Čavoški je kritikovao potpisivanje Briselskog sporazuma, rekavši da taj sporazum nikada nije ratifikovan u Skupštini Srbije, niti je objavljen. Kako je naveo, mi nismo nikada trebali napustiti institucije Srbije na KiM, a Zajednicu srpskih opština smo mogli i sami formirati od postojećih srpskih opština izabranih prema srpskim zakonima. 

Na pitanje o poštovanju teksta Rezolucije 1244 i Vojno tehničkog sporazuma iz Kumanova, on je kazao da se na sporazume sa zapadnim zemljama i međunarodne ugovore ne možemo puno oslanjati, jer ih oni ne poštuju, ali zato od nas traže da poštujemo sve što smo potpisali. 

- U engleskom jeziku futur ima imperatvini oblik, tako da ako u Rezoluciji 1244 piše „odobriće se“ povratak vojnika i policajaca, onda je to imperativ. Međutim, u srpskom jeziku on drugačije glasi, i to je onda davanje diskrecionog prava. U svakom slučaju trebalo je odmah i sistematski tražiti, tako da bi to bilo teško odbiti – kazao je on.   

Takođe je spomenuo i ulogu Ivice Dačića u dovođenju Euleksa. 

- Ivica Dačić je potpisao jedan akt kojim je Euleks došao na KiM umesto Unmika. I to je bila kobna greška. Jer je o Unmiku odlučivano u Savetu bezebdnosti. A kako je Rusija jačala i počela da vodi prosrpsku politiku i mi smo mogli očekivati od Rusije ozbiljan uticaj – podsetio je prof. Čavoški. 

Prema njegovom mišljenju, potrebno je zadržati status kvo i sačekati da Rusija odradi posao u Ukrajini. 

- Ako Rusija zauzme Odesu, prodre na jug i stigne do grada Ismaila, na najsevernijem delu Dunavske delte, onda ona postaje balkanska sila, a mi smo odmah tu. Tako da bi se naš položaj dosta promenio. Treba se uzdati u budućnost i vreme koje dolazi i nastojati da se ne popušta – zaključio je Čavoški. 

Rusi postupno napreduju duž svih 815 kilometara fronta – sledi napad na Orehov

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA