Најновије

ДОДОН ПОКРЕЋЕ РЕВОЛУЦИЈУ: Почињу масовни протести у Молдавији

Бивши председник Молдавије Игор Додон позвао је становнике земље да се припреме за масовне протесте на јесен.

Игор Додон (Фото: Председништво Молдавије)

У Молдавији су још у мају почели антивладини скупови и протести. Демонстранти су огорчени невиђеним повећањем цена гаса, других енергената и хране, као и високом инфлацијом и падом животног стандарда.

„Више од милион грађана (живи) у Кишињеву. Да ли је тешко да 100 хиљада изађе и стане томе на крај? Не. 300-400 људи из сваког округа, молим, још 20 хиљада. У октобру-новембру на главном тргу Кишињева треба да се окупи 100-150 хиљада људи, а онда ћемо томе стати на крај.

Ујединићемо се, збацићемо их, а онда нека иде свако на ванредне изборе са својом идеологијом. Морамо се борити заједно до краја. Не желим и нећу дозволити (председници Молдавије) Маји Санду да прода земљу Румунима“, рекао је Додон на излазу из зграде Апелационог суда учесницима митинга који су му пружили подршку.

Судско веће Жалбеног већа требало је у четвртак да разматра захтев Додонових адвоката да му се укине превентивна мера у виду кућног притвора, али је рочиште одложено за понедељак, 29. август.

Раније је Окружни суд у Кишињеву продужио Додону кућни притвор за још 30 дана.

Он се терети за пасивну корупцију, недозвољено богаћење, издају и финансирање политичке странке од стране криминалне групе. Све ове оптужбе везане су за случај такозваног „црног пакета“, који му је 2019. године предао бивши лидер Демократске партије Владимир Плахотњук. Бивши председник у потпуности негира кривицу и сматра да су поступци против њега покренути из политичких разлога.

Поруку руске Државне думе међународној заједници прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА