Najnovije

VLADIMIR PREBIRAČEVIĆ: Nastupa nova faza rata u Ukrajini

Delimična mobilizacija i obezbeđivanje dubine teritorije je jako bitan faktor koji pokazuje da se Rusiji uopšte ne žuri i da postepeno i planski ostvariuje svoje ciljeve.

VDV (Foto: RIA Novosti)

Piše: Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-ruskog centra «Majak»

Predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju naciji objavio je delimičnu mobilizaciju rezervista.

„U cilju zaštite naše otadžbine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, osiguranja bezbednosti našeg naroda i ljudi na oslobođenim teritorijama, smatram neophodnim da podržim predlog Ministarstva odbrane i Generalštaba o sprovođenju delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji.“, izjavio je Vladimir Putin.

On je naglasio da regrutaciji podležu samo oni u rezervnom sastavu, koji su pre svega služili vojni rok i imaju iskustvo. Pre upućivanja u jedinicu proći će dodatnu obuku. Posebno je naglašeno da studenti neće biti poslati u vojsku.

Delimične mobilizacione aktivnosti počeće danas, 21. septembra.

Određene informacije do kojih smo mogli doći govore da će se u narednih 48 časova dogoditi promene Specijalne vojne operacije jer je od 23.09 do 27.09 organizovan referenduma u četiri oblasti a to su Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje. Narod iz ovih oblasti će imati priliku da se izjasni da li je za pripajanje Rusiji- Sasvim je logično da će odgovor biti potvrdan i da će ove oblasti ući u sastav Ruske Federacije možda kao posebni entiteti a možda budu i ukrupnjeni u Novorusiju to su sada već administrativni modeli za buduće vreme i razmišljanje.

Ono što je primetno je da je bilo određeno operativno zatišje u operacijama na frontu dugačkom skoro 2000 km iako su artiljerijski dueli bili konstantni. Ukrajinske kontraofanzive su splasnule jedna je potpuno uništena u Hersonu a ova Harkovska se razvodnila na velikoj teritoriji i stala je tačno tamo gde su Rusi planirali da je zaustave. I da se potiskivanje ili povlačenje iz Harkovske oblasti može gledati sa više različitih taktičkih mogućnosti koje će biti osnova za buduće operacije. Mnogi posebno kod nas su skloni da analiziraju i daju mišljenje na osnovu trenutnog događanja bez uključivanja više segmenata kao što su politika, geopolitika, energetska politika i niz drugih bitnih elemenata strategije i tu računajući mnogo više na aspekt vremena a ne samo komentarišući da li se zauzelo par sela ili izgubilo par sela koja sa nekog strateškog stanovišta uopšte nisu bitna.

Mnogo je nepoznatih na terenu da bi se sa sigurnošću znalo sve a pretpostavke često mogu da zalutaju u ćorsokak. Ono što je sada svima jasno je da ove oblasti nikako ne mogu biti izgubljene jer je cena napada na iste mnogo porasla već od momenta najave referenduma a da ne spominjemo posle referenduma kada će to pitanje biti trajno rešeno bez mogućnosti na povratak na staro.

Svaka iluzija da Ukrajina može da pobedi u ovom ratu pašće u vodu za vreme zime. Svaka iluzija da Rusija nešto mora pokazalo se isto kao u  najmanju ruku loša predpostavka.

Delimična mobilizacija i obezbeđivanje dubine teritorije je jako bitan faktor koji pokazuje da se Rusiji uopšte ne žuri i da postepeno i planski ostvariuje svoje ciljeve ali joj je veoma bitno da se osigura bezbednost po dubini teritorije upravo zbog novih operativnih aktivnosti koje nas čekaju u budućem vremenu. Kontrolom po dubini od strane rezervista udarne jedinice će dobiti nove zadatke a opšta bezbednost će biti podignuta na najviši nivo.

Po mom mišljenju tu se svakako neće stati. Jako težak period čeka Ukrajinu ali i celu Evropu u narednom periodu. Oblasti Nikolajev i Odesa i Harkov su sledeće koje će se priključivati Rusiji u vremenu koje je pred nama a koje svakako neće biti lako.

Zašto su razmenjeni komandanti '’Azova'’, saznajte OVDE.

Izvor. Majak

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA