Najnovije

GLASANJE NA REFERENDUMU ZAVRŠENO: Ruski narod doneo odluku!

Završeno je glasanje na referendumima u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Foto: Pravda

Građani su ubedljivo podržali ulazak ove četiri oblasti u sastav Rusije. U DNR je ovaj korak podržalo 99,23 odsto birača, u LNR - 98,42 odsto, u Zaporoškoj oblasti - 93,11 odsto, u Hersonskoj - 87,05 odsto.

Za ulazak u sastav Rusije u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici na referendumu je glasalo blizu 100 odsto birača, u Zaporoškoj oblasti više od 93 odsto birača izjasnilo se za priključenje Rusiji , a u Hersonskoj oblasti više od 87 odsto, rezultati su Centralne izborne komisije (CIK) na osnovu kompletno prebrojanog biračkog materijala.

Kako je izjavila predsednica CIK Elena Kravčenko, nakon prebrojanih 100 odsto biračkih listića u četiri oblasti Ukrajine koje su pod kontrolom Rusije za je u DNR glasalo 99,23 odsto birača, a u LNR 98,42 odsto, prenosi Interfaks.

U Hersonskoj oblasti za priključenje Rusiji bilo je 87,05 odsto izašlih, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

Prema lokalnim izbornim komisijama, izlaznost u LNR bila je 94,15 odsto, u DNR 97,51 odsto, u Zaporoškoj oblasti 85 odsto, a u Hersonskoj oblasti glasalo je 78,86 biračca, navodi Tas s.

Referendumi su održani od 23. do 27. septembra.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da će Rusija podržati odluku donetu tokom referenduma.

Zapad i Ukrajina su oštro osudili održavanje referenduma, a Zapad je Rusiji zapretio novim sankcijama zbog referenduma.

Trudo: Nove sanckije Moskvi zbog lažnog referenduma

Kanadski premijer DŽastin Trudo saopštio je da će njegova zemlja uvesti dodatne sankcije Rusiji, kao odgovor na "lažne referendume", održane na ukrajinskim teritorijama pod kontrolom Moskve.

On je rekao da Kanada nikada neće priznati rezultate tih referenduma ili pokušaja nelegalne aneksije ukrajinskih teritorija od strane Rusije, prenosi Rojters.

Trudo je napomenuo da Kanada aktivno sarađuje s međunarodnim partnerima i saveznicima i da zemlja namerava da uvede nove sankcije osobama i subjektima koji su učestvovali u ovom poslednjem pokušaju narušavanja ukrajinskog državnog suvereniteta i onima koji su odgovorni za ratna stradanja u Ukrajini.

"Nameravamo da uvedemo nove sankcije protiv osoba i subjekata koji su saučesnici u ovom najnovijem pokušaju podrivanja principa državnog suvereniteta i koji dele odgovornost za aktuelno besmisleno krvoproliće širom Ukrajine“, naveo je Trudo u saopštenju.

Proruski zvaničnici u četiri regiona Ukrajine pod kontrolom Moskve saopštili su juče da se ogromna većina stanovnika izjasnilla za ulazak ovih oblasti u sastav Ruske Federacije, nakon pet dana glasanja na referendumu koje su Kijev i zapadni lideri unapred odbacili kao "farsu", navodi britanska agencija.

Mišel: EU neće priznati lažne referendume

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da Evropska unija neće priznati referendume u četiri oblasti u Ukrajini koje su pod kontrolom Rusije ni njihove rezultate.

"Lažni referendumi. Lažni rezultati. Nećemo priznati ni jedno ni drugo", napisao je mišel na Tviteru.

Na referendumima koji su od 23. do 27. septembra održani u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj za priključenje Rusiji izjasnila se velika većina birača.

Zapad i Ukrajina su oštro osudili održavanje referenduma, a Zapad je Rusiji zapretio novim sankcijama zbog referenduma.

Rusija reagovala na nove provokacije Vašingtona! Više o tome OVDE.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA