Најновије

ГЛАСАЊЕ НА РЕФЕРЕНДУМУ ЗАВРШЕНО: Руски народ донео одлуку!

Завршено је гласање на референдумима у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области.

Фото: Правда

Грађани су убедљиво подржали улазак ове четири области у састав Русије. У ДНР је овај корак подржало 99,23 одсто бирача, у ЛНР - 98,42 одсто, у Запорошкој области - 93,11 одсто, у Херсонској - 87,05 одсто.

За улазак у састав Русије у Луганској и Доњецкој Народној Републици на референдуму је гласало близу 100 одсто бирача, у Запорошкој области више од 93 одсто бирача изјаснило се за прикључење Русији , а у Херсонској области више од 87 одсто, резултати су Централне изборне комисије (ЦИК) на основу комплетно пребројаног бирачког материјала.

Како је изјавила председница ЦИК Елена Кравченко, након пребројаних 100 одсто бирачких листића у четири области Украјине које су под контролом Русије за је у ДНР гласало 99,23 одсто бирача, а у ЛНР 98,42 одсто, преноси Интерфакс.

У Херсонској области за прикључење Русији било је 87,05 одсто изашлих, а у Запорошкој области 93,11 одсто.

Према локалним изборним комисијама, излазност у ЛНР била је 94,15 одсто, у ДНР 97,51 одсто, у Запорошкој области 85 одсто, а у Херсонској области гласало је 78,86 бирачца, наводи Тас с.

Референдуми су одржани од 23. до 27. септембра.

Руски председник Владимир Путин рекао је прошле недеље да ће Русија подржати одлуку донету током референдума.

Запад и Украјина су оштро осудили одржавање референдума, а Запад је Русији запретио новим санкцијама због референдума.

Трудо: Нове санцкије Москви због лажног референдума

Канадски премијер Џастин Трудо саопштио је да ће његова земља увести додатне санкције Русији, као одговор на "лажне референдуме", одржане на украјинским територијама под контролом Москве.

Он је рекао да Канада никада неће признати резултате тих референдума или покушаја нелегалне анексије украјинских територија од стране Русије, преноси Ројтерс.

Трудо је напоменуо да Канада активно сарађује с међународним партнерима и савезницима и да земља намерава да уведе нове санкције особама и субјектима који су учествовали у овом последњем покушају нарушавања украјинског државног суверенитета и онима који су одговорни за ратна страдања у Украјини.

"Намеравамо да уведемо нове санкције против особа и субјеката који су саучесници у овом најновијем покушају подривања принципа државног суверенитета и који деле одговорност за актуелно бесмислено крвопролиће широм Украјине“, навео је Трудо у саопштењу.

Проруски званичници у четири региона Украјине под контролом Москве саопштили су јуче да се огромна већина становника изјаснилла за улазак ових области у састав Руске Федерације, након пет дана гласања на референдуму које су Кијев и западни лидери унапред одбацили као "фарсу", наводи британска агенција.

Мишел: ЕУ неће признати лажне референдуме

Председник Европског савета Шарл Мишел каже да Европска унија неће признати референдуме у четири области у Украјини које су под контролом Русије ни њихове резултате.

"Лажни референдуми. Лажни резултати. Нећемо признати ни једно ни друго", написао је мишел на Твитеру.

На референдумима који су од 23. до 27. септембра одржани у самопроглашеним Луганској и Доњецкој Народној Републици, Запорошкој и Херсонској за прикључење Русији изјаснила се велика већина бирача.

Запад и Украјина су оштро осудили одржавање референдума, а Запад је Русији запретио новим санкцијама због референдума.

Русија реаговала на нове провокације Вашингтона! Више о томе ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА