Najnovije

TOGO: Povlačenje priznanja tzv. Kosova definitivno

Ministar spoljnih poslova Republike Togo Rober Dise izjavio je danas da je šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću rekao da ga uverava u bezrezervnu podršku Republike Togo kada je u pitanju odbrana teritorijalnog integriteta Srbije.

Kosovo je Srbija (Ilustracija: Novorosinform)

"Mi u Togu priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu. Drago mi je što ste pomenuli povlačenje priznanja Kosova, to povlačenje je definitivno", rekao je Dise na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je rekao i da 54 zemlje Afrike čine jednu trećinu u Ujedinjenim nacijama, primetiviši da je srpska diplomatija u jednom trenutku napustila Afriku, ali da je aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić vratio saradnju, na čemu mu je zahvalio.

"Molim vas, i vi to dobro radite, da ne napuštate Afriku. Ja vam na tome zahvaljujem", poručio je Dise.

Dačić i Dise su danas potpisali Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša.

"Želimo jaču saradnju u više sektora od obrazovanja do ekonomije, da imamo veću trgovinsku razmenu. Hteli bismo da pojačamo i saradnju u oblasti turizma i poljoprivrede", rekao je Dise.

Dačić je rekao da je sa ministrom spoljnih poslova Republike Togo imao veliki broj susreta i razgovora na različitim mestima, uključujući i njegovu posetu u maju 2019.

"Srbiju, odnosno bivšu Jugoslaviju i Togo vezuje tradicionalno prijateljstvo koje je možda u nekim trenucima bilo zaboravljeno. Mi želimo da tu saradnju i prijateljstvo obnavljamo i osnažujemo", rekao je Dačić.

On je dodao da će se ministar spoljnih poslova Togu sastati danas i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Kako je istakao, ima mnogo prostora za unapređenje odnosa između dve zemlje, ističući da Srbija mora da neguje stara prijateljstva i da traži zajedničke interese sa tim zemljama u svetu gde situacija danas nije laka.

"Srbija se posvetila razvoju odnosa sa afričkim zemljama", rekao je Dačić i podsetio da je Togo, posle njegove posete, odlučio da povuče odluku o priznanju Kosova.

Dačić je na tome zahvalio i istakao da je 27 zemalja povuklo priznanje tzv. Kosova čime se otvorena šansa za dogovore i dijalog.

"Oni koji žele nezavisno Kosovo žele to da učine prečicom ili preglasavanjem na određenim forumima. Mi smo to sprečili i vratili smo dijalog na scenu", rekao je Dačić.

Vučić: Visoko cenimo podršku Togoa teritorijalnoj celovitosti Srbije

"Visoko cenimo podršku ove značajne afričke zemlje očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije u skladu sa normama međunarodnog prava, pogotovo imajući u vidu da nas vezuje tradicionalno i iskreno prijateljstvo, zasnovano na međusobnom uvažavanju i razumevanju", napisao je Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

Dodao je da je na dve zemlje da nastave da to prijateljstvo dodatno jačaju, pre svega preko širenja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Brnabić: Značajne mogućnosti za saradnju sa Republikom Togo

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova, regionalnih integracija i dijaspore Republike Togo Robertom Disejom i ocenila da postoje značajne mogućnosti za saradnju u oblastima ekonomije, trgovine, prosvete, kulture, sporta i informacionih tehnologija.

Ona je ukazala da Srbija svoja bogata iskustva može da prenese Republici Togo posebno u oblasti održive poljoprivrede i digitalizacije, a razgovarano je i o unapređenju saradnje u oblasti digitalizacije, nauke i napredne tehnologije, saopšteno je iz Vlade.

Premijerka je zahvalila sagovorniku na principijelnom stavu njegove zemlje kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Disej je naglasio da dve zemlje imaju odlične odnose, bez otvorenih političkih pitanja, ukazavši da je saradnja Srbije i Togoa tradicionalno dobra i prijateljska i da želi da i druge afričke zemlje krenu tim putem.

Ministar je ocenio i da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje i poručio da je ta zemlja pouzdan kako ekonomski, tako i politički partner Srbiji na afričkom kontinentu i pozvao investitore iz naše zemlje da ulažu u Togou.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA