Najnovije

Rusi i sa juga i sa severa krenuli na Seversk, pred padom Bahmut i Marjinka?

Portparol Glavne obaveštajne uprave  Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov izjavio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio komandantu specijalne vojne operacije, generalu armije Valeriju Gerasimovu, da do marta oslobodi Donbas i oko njega formira „zonu bezbednosti“.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, odbio je da komentariše „takve glasine“.

Nezavisno od toga da li je „naredba“ bila ili nije, činjenica je da su Rusi uzeli Bahmut (Artjomovsk) u potkovicu, a da njihovi jurišni odredi u tom važnom gradu vode ulične borbe.

Neki u Donjecku tvrde da su Rusi (padobranci i „vagnerovci“) u Bahmutu već dosad izbacili iz stroja sedam kompletnih ukrajinskih brigada (povlače se sa fronta kad 60 ili više odsto njihovih pripadnika bude ubijeno ili ranjeno).

Bahmut će u narednih 7-10 dana pasti čak i ako vojni vrh u Kijevu, sa svojim američkim i britanskim tutorima, ne izda naredbu da opluopkoljenih oko 5000 njihovih povuče na već pripremljene utvrđene linije zapadno od tog grada.

Moguće je da će tačka preloma biti pad poslednjeg ukrajinskog utvrđenja zapadno od Klešćejevke (ona je jugozapadno satelitsko naselje Bahmuta).

Bitka za Artjomovsk postala je najkrvavija za čitavo vreme sukoba – objavio je uticajni španski dnevni list El Pais.

Španski reporter je otišao na liniju fronta – sa ukrajinske strane – objavio da je bitka za taj grad „brutalna“:

„Koncentracija Oružanih snaga Ukrajine (na zapadu grada i izvan njega) je kolosalna. Artiljerija, prikriveni kamioni sa gorivom i tenkovi koncentrisani su u 20-kilometarskoj zoni oko tog dela grada. Nalaze se na prvoj i drugoj liniji fronta - 2 km od ruskih položaja.Ruske snage nastoje da opkole Artjomovsk sa severa – od Soledara, i sa juga, koristeći Kurdjumovku kao odskočnu dasku. Oružane snage Ukrajine svuda spremaju nove linije odbrane. Ukrajinci su iskopali nove položaje za tenkove sve do Kramatorska“.

Neki Roman iz 17. oklopne brigade Oružanih snaga Ukrajine rekao je španskom reporteru: „Sada se susrećemo sa Rusima i na udaljenosti od 40 metara. Tako nešto nikada nisam video“,

Pred padom su i poslednje ukrajinske linije u Marjinki jer su Rusi konačno zauzeli sve visoke zgrade u zapadnom delu grada u kojem je već mesecima mnogo više ukrajinskih vojnika nego stanovnika.

Marjinka će pasti brže, možda za najviše 48 sati, ali i ne mora – ako Ukri iz Bahmuta pobegnu.

usi su, inače, iz Soledara već krenuli na ukrajinske položaje na južnoj periferiji Severska.

Ruska vojska istovremeno počinje prodor na jug od Kremene. Dakle: prema Seversku.

Taktika je proverena: prvi tenkovi T-90 raznesu ukrajinske utvrđene tačke a potom ih zauzima ruska pešadija.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Komanda "Vagnera" tvrdi da je u Soledaru poginulo 15 hiljada Ukrajinaca: Kjev ne želi leševe

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA