Najnovije

Susret pape i ruskog patrijarha u Crnoj Gori?

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović ponudio je papi Franji da Crna Gora, odnosno njen glavni grad Podgorica, bude domaćin novom susretu poglavara Katoličke crkve i patrijarha ruskog Kirila, što je papa prihvatio, piše portal podgoričkog Dana pozivajući se na svoja saznanja.

Patrijarh moskovski i papa rimski (Foto: RIA Novosti)

Sastanak pape Franja i ruskog patrijarha Kirila održan je na Kubi 12. februara 2016. godine. To je bio prvi takav sastanak u istoriji.

Abazović je 10. oktobra prošle godine u Vatikanu razgovarao sa papom Franjom i tom prilikom sagovornici su se saglasili da su na istoj misiji i da svako na svoj način mora doprineti miru u teškim vremenima za celi svet.

"Predlažem da Crna Gora organizuje Vaš novi susret sa patrijarhom ruskim Kirilom, koji bi sigurno doprineo miru u svetu. Bili bismo dobri domaćini jer je Crna Gora primjer promocije dobrosusedskih odnosa i regionalne stabilnosti, uz baštinjenje civilizacijskih dostignuća", rekao je tada Abazović.

NJegova inicijativa naišla je na odličan prijem u Vatikanu i kod pape lično, piše portal.

"Odmah vam mogu reći da prihvatam poziv da Crna Gora bude domaćin novog susreta", rekao je, navodi se, papa Abazoviću.

Papa Franjo kaže da se uvek zalagao za razvijanje međureligijskog dijaloga, a svoje odnose s ruskim patrijarhom je ocenio kao veoma dobre.

Papa i patrijarh su u Havani izrazili nadu da će raskol među pravoslavnim hrišćanima u Ukrajini biti prevladan na osnovu kanonskih normi i saopštili da unijaćenje nije put ka obnavljanju jedinstva crkve. U zajedničkoj deklaraciji oni su, takođe, pozvali svoje crkve da ne podržavaju dalji razvoj sukoba u toj zemlji.

"Tugujemo zbog sukoba u Ukrajini koji je već odneo mnogo života, pričinio bezbroj stradanja civilima i uvukao društvo u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu. Pozivamo sve sukobljene strane da se vrate razumu, društvenoj solidarnosti i zalaganju za mir. Pozivamo naše crkve u Ukrajini da se trude da se postigne sloga u društvu, suzdržavanje od neprijateljstva i da se ne podržava dalji razvoj sukoba", piše u zajedničkoj deklaraciji pape i ruskog patrijarha.

Inicijativa crnogorskog premijera ušla je u protokole Vatikana i tamošnje ministarstvo spoljnih vanjskih poslova obaviće konsultacije sa Ruskom pravoslavnom crkvom oko eventualnog organizovanja susreta dvojice crkvenih poglavara.

Da li će do tog susreta doći, i to u Crnoj Gori, zavisi od mnogo faktora, a jedan od njih je i rat u Ukrajini.

Susret pape Franja i patrijarha Kirila bio je planiran za mart prošle godine u Jerusalimu, ali je odložen.

Ruska pravoslavna crkva je tada saopštila da se nada povoljnijim uslovima za susret.

"Čekaćemo povoljniji trenutak za taj događaj. Nedavni razgovor pape i patrijarha posredstvom daljinske komunikacije bio je veoma topao i srdačan i pomogao je da se razmotre najkritičnija pitanja. Ostala ćemo ostaviti za kasnije", saopštio je mitropolit volokolamski Ilarion, šef Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

On je ranije rekao da je susret patrijarha Kirila i pape Franje morao da bude odložen zbog onoga što se dešava tokom poslednjih meseci, kao i usled bezbednosnih i logističkih poteškoća u organizovanju takvog susreta i medijskog izveštavanja o tom događaju, piše Dan.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA