Најновије

Сусрет папе и руског патријарха у Црној Гори?

Председник црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић понудио је папи Фрањи да Црна Гора, односно њен главни град Подгорица, буде домаћин новом сусрету поглавара Католичке цркве и патријарха руског Кирила, што је папа прихватио, пише портал подгоричког Дана позивајући се на своја сазнања.

Патријарх московски и папа римски (Фото: РИА Новости)

Састанак папе Фрања и руског патријарха Кирила одржан је на Куби 12. фебруара 2016. године. То је био први такав састанак у историји.

Абазовић је 10. октобра прошле године у Ватикану разговарао са папом Фрањом и том приликом саговорници су се сагласили да су на истој мисији и да свако на свој начин мора допринети миру у тешким временима за цели свет.

"Предлажем да Црна Гора организује Ваш нови сусрет са патријархом руским Кирилом, који би сигурно допринео миру у свету. Били бисмо добри домаћини јер је Црна Гора примјер промоције добросуседских односа и регионалне стабилности, уз баштињење цивилизацијских достигнућа", рекао је тада Абазовић.

Његова иницијатива наишла је на одличан пријем у Ватикану и код папе лично, пише портал.

"Одмах вам могу рећи да прихватам позив да Црна Гора буде домаћин новог сусрета", рекао је, наводи се, папа Абазовићу.

Папа Фрањо каже да се увек залагао за развијање међурелигијског дијалога, а своје односе с руским патријархом је оценио као веома добре.

Папа и патријарх су у Хавани изразили наду да ће раскол међу православним хришћанима у Украјини бити превладан на основу канонских норми и саопштили да унијаћење није пут ка обнављању јединства цркве. У заједничкој декларацији они су, такође, позвали своје цркве да не подржавају даљи развој сукоба у тој земљи.

"Тугујемо због сукоба у Украјини који је већ однео много живота, причинио безброј страдања цивилима и увукао друштво у дубоку економску и хуманитарну кризу. Позивамо све сукобљене стране да се врате разуму, друштвеној солидарности и залагању за мир. Позивамо наше цркве у Украјини да се труде да се постигне слога у друштву, суздржавање од непријатељства и да се не подржава даљи развој сукоба", пише у заједничкој декларацији папе и руског патријарха.

Иницијатива црногорског премијера ушла је у протоколе Ватикана и тамошње министарство спољних вањских послова обавиће консултације са Руском православном црквом око евентуалног организовања сусрета двојице црквених поглавара.

Да ли ће до тог сусрета доћи, и то у Црној Гори, зависи од много фактора, а један од њих је и рат у Украјини.

Сусрет папе Фрања и патријарха Кирила био је планиран за март прошле године у Јерусалиму, али је одложен.

Руска православна црква је тада саопштила да се нада повољнијим условима за сусрет.

"Чекаћемо повољнији тренутак за тај догађај. Недавни разговор папе и патријарха посредством даљинске комуникације био је веома топао и срдачан и помогао је да се размотре најкритичнија питања. Остала ћемо оставити за касније", саопштио је митрополит волоколамски Иларион, шеф Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије.

Он је раније рекао да је сусрет патријарха Кирила и папе Фрање морао да буде одложен због онога што се дешава током последњих месеци, као и услед безбедносних и логистичких потешкоћа у организовању таквог сусрета и медијског извештавања о том догађају, пише Дан.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА