Najnovije

Uklonjene barikade u Gotovuši: Sutra protest Srba u Štrpcu zbog ranjavanja dečaka

Barikade koje su bile postavljene u selu Gotovuša kod Štrpca nakon ranjavanja dvojice srpskih dečaka, uklonjene su.

Barikade od drveta i guma uklonili su lokalni Srbi posle višečasovnih pregovora sa kosovskom policijom, objavili su prištinski mediji.

Meštani su juče blokirali regionalni put Štrpce-Uroševac nakon što su dvojica srpskih dečaka ranjena u Gotovuši kod Štrpca kad je na njih iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac.

Do ranjavanja je došlo bez ikakvog povoda, saopštila je Kancelarija za KiM.

Blokade puteva jesmo uklonili, ali se naš protest nije se završio, rekao je gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić. On je najavio novi protest građana drugog dana Božića u Štrpcu, u podne, ispred Doma kulture.

Jevtić je objasnio i razloge uklanjanja barikada. Navodi da su građani tražili da KFOR i Kosovska policija povećaju prusustvo uz dva stalna punkta u Drajkovcu i Jažincu, te da je nakon ispunjenja tih uslova, velika većina građana pristala da se raziđe, prenosi Radio KiM.

Uz snažne kritike na račun kosovskog premijera Aljbina Kurtija, njegovu osudu napada u Gotovuši ocenio je kao licemernu, s obzirom na to da je Kurti u svojoj poruci naveo da su napadnuta „dva državljanina Kosova“.

Jevtić se osvrnuo i na one koji su, kako je ocenio, „situaciju iskoristili da lažima skreću pažnju na sebe“, upućujući tako na tvrdnje da je on kao gradonačelnik izvršio navodni pritisak na građane da napuste barikade:

„Na današnji veliki praznik ću samo reći - neka ti je Bogom prosto, nisi ti birao svoju sitnu dušu, dali su ti je, ne pitajući, došao si na red kad drugih, boljih, nije bilo više“, kaže Jevtić.

On dodaje da „ne postoje reči osude koje bi dovoljno osudile onoga koji puca u decu koja nose Badnjake“.

„I treba da se govori o uzrocima današnjeg ranjavanja srpske dece u Gotovuši. Sirinićka Župa postala je politička meta Aljbina Kurtija od trenutka kada je stupio na vlast. Više od godinu dana trpimo na različite načine pritiske, hapšenja, zatvaranje srpskih institucija. I pre godinu dana su nas na Badnje jutro sačekale duge cevi u kućama i na ulicama Štrpca. Kurti je svojom politikom mržnje prema Srbima otvorio lov na Srbe“, naveo je Jevtić.

Snimak sa barikade pogledajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA