Najnovije

HOJT BRAJAN JI NAM OPET DELI LEKCIJE: Ono što sam rekao u Beogradu je politika SAD, nema sedenja na dve stolice!

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji izjavio je da je interes Amerike u regionu da se zemljama pomogne da se približe svom cilju - prosperitetu, demokratskoj, stabilnoj budućnosti i integrisanju sa ostatkom Evrope

Ji i Vučić (Foto: Jutjub)

Interes je da zemlje regiona imaju što bolju tržišnu ekonomiju, sa šansama za sve građane regiona, posebno za mlade, rekao je Hojt Brajan Ji u intervjuu za N1 Sarajevo.
Govoreći o poruci koju je nedavno izrekao u Beogradu, o sedenju Srbije "na dve stolice", Hojt Brajan Ji je rekao da zemlje koje žele da postanu članice Evropske unije, NATO ili bilo koje druge međunarodne organizacije, moraju ubediti lidere i članove tih organizacija da su zaista posvećene tome da im se pridruže.
- Moj savet bilo kojoj zemlji bi bio da donesu stratešku odluku da li će se pridružiti, to je suvereno pravo svake zemlje. A kad se odluka o pridruženju donese, da učine sve što je moguće da ubede one koji treba da odluče o tome da su spremni da zadovolje sve neophodne uslove - rekao je on.
Hojt Brajan Ji objašnjava da sve što je govorio na konferenciji u Beogradu jeste refleksija američke politike.
- O njoj ne odlučuju pojedinačne diplomate, o njoj se odlučuje u Vašngtonu. U ovom slučaju američka vlada čvrsto podržava aspiracije Srbije ka Evropskoj uniji - objašnjava on.

Prema njegovim rečima, SAD imaju interes da Srbija nastavi da ide ka Zapadu i Evropi i dodaje da žele da pomognu Srbiji na tom putu.
- To nisu samo reči, to su naši programi pomoći, to su partnerstva sa Srbijom. Dakle, ne samo moralna podrška, već i konkretna pomoć. Naše su veze čvrste sa Srbijom - rekao je Hojt Brajan Ji.
Podsetimo, pre nekoliko dana na konferenciji "Nadolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti" poručio je i da politika strateškog strpljenja na Balkanu ne funkcioniše i da treba redefinisati partnerstva u tom regionu.
- Partnerstva bi trebalo da budu dvosmerna - uz očekivanje da međunarodna zajednica pruži finansijsku, tehničku, moralnu i drugu vrstu pomoći, a da lideri u regionu ispune svoje obaveze - rekao je Ji.
Dodao je da će SAD pomoći tamo gde su poželjne.
- Verujemo da postoji uloga za SAD, da možemo da damo pozitivan doprinos i to ćemo raditi - istako je Ji. Zašto po Jovi Bakiću mnogo političare u Srbiji treba uhapsiti saznajte OVDE. Snimak NATO konvoja kom se smeje cela Rusija pogledajteOVDE. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta je Vučić rekao pre mesec dana nakon sastanka sa Hojt Jiom:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA