Najnovije

ŠOK ZA UKRAJINU: Rusi u zarobljeništvu drže 10.000 ukrajinskih vojnika i oficira

Lecima i preko interneta komanda ruske specijalne operacije Ukrajincima poručuje: „Ako želite da živite, ako želite da se vratite svojim porodicama i prijateljima - uključite se na frekvenciju 149.200 i pozovite Volgu“

Dosad se oko 10 hiljada vojnika i oficira Oružanih snaga Ukrajine predalo Rusima.

U Moskvi naglašavaju: da su „izabrali život“.

Ruska vojska je već na početku ukrajinske „kontraofanzive“, ponudila Ukrajincima izbor: „smrt za Zelenskog ili život za budućnost“.

Lecima i preko interneta im otada dosledno poručuje: „Ukrajinci, ako želite da živite, ako želite da se vratite svojim porodicama i prijateljima - uključite se na frekvenciju 149.200 i pozovite Volgu“.

Predaju cele grupe ukrajinskih vojnika na krasnolimanskom frontu, ruski vojnik, koji je u tome učestvovao, opisao je ovako:

„Položivši oružje, došli su na naše položaje sa belom zastavom. Od naše komande smo dobili informaciju da će Ukrajinci doći do naših rovova da se predaju. Preko tehnike za noćno osmatranje, držali smo na oku prostor gde je trebalo da se pojave. Računali smo i sa mogućnošću provokacije.

- Najpre je jedan jedan od njih izašao iz šikare u uniformi i počeo da maše nečim svetlim. Doviknuli smo mu da se ne miče i da stoji podignutih ruku. Ubrzo su izašla još dvojica, stavljajući neke kutije ispred stopala. Takođe sa podignutim rukama. Tako je počelo.”

Prema njegovim rečima, vojnici Oružanih snaga Ukrajine ne samo da se predaju, nego i donose svoje oružje i municiju.

„Volga“ je otvoreni radio-talas koji deluje sa ruske strane, omogućavajući vojnicima Oružanih snaga Ukrajine da pregovaraju o bezbednom koridoru za predaju.

Da bi to sprečavali, ukrajinski oficiri na liniji fronta imaju instrukcije da vojnicima oduzmu mobilne telefone i toki-vokije..

Ukrajinski vojnik koji se predao ispričao je:

„Oduzimali su nam sve što bi moglo da posluži za povezivanje sa `Volgom`. Kod koga bi našli ruski letak – završavao je u zatvoru. Moju grupu ni to nije sprečilo da se predamo. A nismo mi jedini koji su uspeli da sakrijemo jednostavne kineske „baofenge“ (prenosne minijaturne toki-vokije). I da – kad smo na položajima - tražimo od `Volge` da nam se omogući predaja“.

Ukrajinci su pre nekoliko dana – ko zna koji put već - neke svoje koji su krenuli da se predaju – pobili s leđa!

Događa se i obrnuto. Prema rečima potpukovnika Andreja Maročka iz Donjecka, prethodnih dana su oni koji su krenuli u predaju – pucali u one koji su hteli da to spreče…

NEMAČKA ĆE PLATITI STRAŠNU CENU: Zapad je računao da će prva pasti Rusija, a to može biti – Nemačka

Izvor: Fakti.org

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA