Najnovije

TORPEDOVANI PLANOVI IZRAELA: Hamas je Frankenštajnov monstrum koji se okrenuo protiv tvorca

Hamas je odabrao trenutak za napad, bio je to očajnički potez, ali uspešan. Torpedovali su pregovore Izraela i Saudijske Arabije o diplomatskim odnosima, i oni su sada stornirani, izjavio je doktor Srđa Trifković, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci i spoljnopolitički urednik američkog mesečnika „Hronikls“, prilikom gostovanja u emisiji Luča na kanalu Pravi odgovor.

On je analizirao tri teorije zavere o ovom napadu, ali je i rekao da je istina tako jednostavna, da je zapravo ne primećujemo. Kako je rekao, pomoć Irana Gazi je 100 miliona dolara godišnje, ali je to „kap u moru prema sredstvima koje daju za održavanje Hezbolaha u stanju stalne borbene gotovosti“.

- Hezbolah, koji deluje na jugu Libana, ozbiljna je organizacija koja ima 80-100.000 vojnika i ima borbeno iskustvo jer su se borili u Siriji protiv Islamske države – konstatovao je on. Prema njegovim rečima, Hamas je „Frankenštajnov monstrum koji se oteo kontroli o okrenuo protiv tvorca“.

Govoreći o izborima u SAD koji slede za godinu dana, rekao je da će pobediti ponovo Bajden, a objasnio je i zašto.

Situaciju u Ukrajini je ocenio kao pat poziciju.

- Vladimir Zelenski je puka marioneta. On ne haje što ginu desetine hiljada, sada više i ne tako mladih ljudi, pošto je mobilizacija počela da zahvata i starije ljude i one slabijeg zdravstvenog stanja – rekao je Trifković. Međutim, on je izneo da postoji veliko nezadovoljstvo u patriotskim krugovima u Rusiji razvojem događaja u Ukrajini.

- Kad sam bio u Moskvi na Moskovskom ekonomskom forumu, koji organizuje Sergej Glazjev, imao sam priliku da razgovaram sa nizom dobro informisanih Rusa koji pripadaju patriotskoj struji, ali su vrlo nezadovoljni Putinovim establišmentom da se odluke donose u jednom vrlo uskom krugu ljudi, netrasparentnom, da te odluke ne budu komunicirane komandantima na frontu, tako da često postoji raskorak, koji smo videli i u onoj bizarnoj epizodi sa Prigožinom u junu mesecu i smenom Surovikina. Kao i to da ljudi koji su nedorasli trenutku, kao što je Šojgu, i dalje ostaju na svojim položajima, jer Putin daje veću težinu ličnom poverenju nego njihovoj
sposobnosti – kazao je Trifković, pa nastavio:

- Dobar primer je jedan neupotrebljivi predsednički portparol Dmitrij Peskov, koji je dao intervju britanskoj Skaj televiziji i pokazao se potpuno nemoćnim da izađe na kraj sa britanskim novinarem koji je od njega napravio mleveno meso.

On je naveo da će, ukoliko ostanu Gerasimov na čelu Generalštaba i Šojgu kao ministar odbrane, za očekivati „da će ruska operacija da bude u stanju zamrznutog konflikta gde i dalje linije fronta na svega 15 kilometara od centra Donjecka“. Po njemu, sve ostalo su minimalni pomaci koji ne igraju ulogu.

Govoreći o našoj zemlji, kazao je da je ambasador Kristofer Hil, kojeg lično poznaje, „drugi najmoćniji čovek Srbije“. U emisiji je bilo reči da „nema čojstva“ u odnosu Srbije prema prijateljskim zemljama, a Belorusija, Sirija i Liban su primeri. Takođe je dao i prognozu predstojećih izbora u Srbiji.

Detaljnije o svemu pogledajte na kanalu Pravi odgovor.

KREĆE PAKAO: Izrael ponovo upao tenkovima u Gazu (VIDEO)

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA