Najnovije

"BiH poslednja kolonija u Evropi"

BiH danas nema suverenitet, ona je protektorat kojim vladaju stranci i poslednja kolonija u Evropi. To potvrđuje i postojanje institucije visokog predstavnika, nedemokratske kategorije koja je u suprotnosti sa evropskim integracijama u BiH i svemu što čini demokratsko društvo, rečeno je iz Kabineta predsednika Vlade Republike Srpske za Rusku gazetu.

Republika Srpska (Foto: Vlada RS)

Iz Vlade Republike Srpske saopšteno je da se Srpska bori za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Želimo da razvijamo Republiku Srpsku kao jednu od evropskih regija, slijedeći druge pozitivne primere - Flandriju, Veneto i tako dalje. Želimo da postanemo partner svima čiji je cilj saradnja i odbacivanje situacije ropstva, u koje nas guraju neke strane diplomate. Republika Srpska će nastaviti da se bori za ono što joj po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu pripada i neće dozvoliti da bude uništena. Mi nismo pristalice secesija, ali ako se nastavi ugnjetavanje Republike Srpske od strane političara iz FBiH i nekih stranih ambasada, kršenje Ustava BiH i podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Republika Srpska će, kao krajnje sredstvo, pribeći ovom, odnosno ostvariće pravo naroda na samoopredeljenje u skladu sa rezolucijama Ujedinjenih nacija - rečeno je iz Vlade Srpske za Gazetu.

Iz Vlade Republike Srbije rečeno je da su Srbi evropski narod koji se zalažu za očuvanje posebnosti i identiteta svakog naroda, zdravih porodica, običaja, poštovanja tradicionalnih evropskih vrednosti i kulture, koji su građeni vekovima i zasnivaju se na hrišćanstvu.

- Republika Srpska se bori za očuvanje suvereniteta naroda i država i smatra da se u procesu daljih evropskih integracija moraju očuvati vrednosti koje svaki narod unosi u ovu evropsku porodicu. Srbi se zalažu za ujedinjenu Evropu, Evropu saradnje i prosperiteta, ali i Evropu koja poštuje svaki narod i njegovo pravo da suvereno određuje svoju budućnost i gradi političke odnose u skladu sa svojim interesima. Borimo se za očuvanje suvereniteta naroda i države - istakli su iz Vlade Srpske.

Iz Kabineta premijera Srpske naglašeno je Republika Srpska ne želi da se meša u sukobe velikih sila i da želi da ostane neutralna u međunarodnim okvirima.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA