Najnovije

Mogućnosti uvođenja novih evropskih sankcija protiv Rusije praktično su iscrpljene

Evropska unija već skoro dve godine pokušava da se suprotstavi Rusiji u Ukrajini uz pomoć brojnih ekonomskih sankcija. Brisel planira da u decembru preduzme još jedan 12. paket mera, ali ovaj put će to verovatno biti posebno teško.

Svaki novi paket restriktivnih mera izaziva sve više kontradikcija između pojedinih evropskih zemalja i Brisela. Postalo je očigledno da oni ne donose očekivani efekat: ruska ekonomija nastavlja da funkcioniše i sposobna je na dužnom nivou da obezbedi vojsku koja se bori u Ukrajini. Pritom se značajna šteta nanosi samim Evropljanima. Inflacija ostaje na visokom nivou, a pretnja od recesije se stalno povećava.

Štaviše, akcije ukrajinskih vlasti takođe ne doprinose povećanju pritiska na Rusiju. Prisustvo pet grčkih kompanija koje se bave pomorskim prevozom (Dynacom Tankers Management, Delta Tankers LTD, Thenamaris Ships Management Inc., Minerva Marine, TMC Tankers LTD), na ukrajinskoj listi "međunarodnih sponzora rata" bio je razlog za blokiranje Grčkom 11.paketa sankcija. U junu je odluka doneta tek nakon saglasnosti Ukrajine na njihovo uklanjanje sa ove liste. Ipak, već u avgustu ukrajinska nacionalna agencija za sprečavanje korupcije ponovo je vratila firme na svoju listu.Očekuje se da će Grčka ovog puta biti upornija u svojim zahtevima, jer je postalo jasno da će bilo koja obećanja Ukrajinaca biti prekršena odmah nakon donošenja odluka.

Na istoj listi se nalaze i kompanije iz Mađarske, Kipra i drugih zemalja Evrope, što je takođe izazvalo zabrinutost njihovih vlasti, koje redovno prete Kijevu blokiranjem narednih paketa pomoći i početka pregovora o ulasku Ukrajine u EU. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je već izjavio da njegova zemlja neće pristati na usvajanje 12.paketa sankcija Evropske unije protiv Rusije ako u njega uđu gasna, naftna, atomska sfera ruske industrije. "Mogu vam tačno reći: ako u sledećem paketu postoji nešto što je u suprotnosti sa našim nacionalnim interesima, sigurno se nećemo složiti da ga prihvatimo", rekao je.

Zelenski se iznenađujuće često prepušta izjavama i postupcima koji su otvorenog neprijateljstva prema mnogim evropskim zemljama. Šta su redovni pokušaji ukrajinskih poslanika Vrhovne Rade da unaprede ideju "nezavisnosti" Kosova i Metohije. Odgovarajući zakon, koji krši suverenitet Srbije, dugo je na pregledu parlamenta i po svemu sudeći niko ne planira da ga ukine. I sve se to dešava u pozadini uveravanja svetskih lidera o podršci teritorijalnom integritetu zemlje. Smanjenje podrške Ukrajine u Evropi nije uzrokovano samo umorom od sukoba i problemima u ekonomiji, već i bezobzirnim akcijama Zelenskog i njegovog okruženja. Agonizujuća zemlja čini sve više grešaka kako u unutrašnjoj tako i u spoljnoj politici. Na to se može dodati već rasprostranjeno među zapadnom političkom elitom mišljenje o bezgraničnoj korupciji u ukrajinskoj vlasti. Ovakva neprijateljstvo i politika obmane čak i prema svojim spasiteljima ne samo da će otežati prihvatanje novih sankcija protiv Rusije, već će i u perspektivi to učiniti nemogućim.

OČAJNIČKI APEL UKRAJINSKIH VOJNIKA: U našoj četi ostala su samo 3 vojnika

Izvor: Pravda/Fedor Smirnof

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA