Najnovije

EU NEMA MANDAT SB UN: UNMIK i KFOR nemaju druga prava osim onih koja su utvrđena Rezolucijom 1244

1244 (Ilustracija: RIA Novosti/Pravda)

Piše: Živadin Jovanović

Na osnovu međunarodnog prava i Ustava Srbije, Kosovo i Metohija je pokrajina Srbije pod mandatom SB UN.

Mandat SB UN vrše UNMIK, kao civilno prisustvo, i KFOR, kao vojno prisustvo, čije su dužnosti i prava taksativno utvrđeni Rezolucijom SB UN 1244.

UNMIK i KFOR nemaju nikakva druga prava osim onih koja su izričito utvrđena Rezolucijom SB UN 1244. Niko, osim SB UN, nije ovlašćen da proširuje, smanjuje ili preuzima mandate UNMIK-a i KFOR-a.

EU nema mandat SB UN za rešavanje pitanja statusa, najmanje za nametanje uslova, rokova i „rešenja“ po meri hegemonističkih geopolitičkih interesa, kršenjem međunarodnog prava i pravno-obavezujućih odluka SB.

EU i svaka njena članica pojedinačno imaju obavezu da svim svojim aktima, aktivnostima i zahtevima prema Srbiji poštuju Rezoluciju SB UN 1244 kao imperativnu, opšteobavezujuću međunarodno-pravnu odluku.

Srbija nema obavezu da prihvata, da se saglašava, sprovodi ili učestvuje u bilo kojim aktima koji nisu u skladu s Poveljom UN, Rezolucijom 1244, drugim odlukama SB UN ili njenim ustavom.

O mirnom, pravednom i održivom rešenju na Kosovu i Metohiji odlučuje samo SB UN.

Svođenje odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta na neprihvatanje članstva tzv. Kosova u UN i njegovog priznavanja, rezultat je kontinuiranih podvala zapadnih kuvara faznog priznanja i kršenja Rezolucije SB UN 1244.

Pokušaji učlanjenja tzv. Kosova u druge forume suverenih država (SE, UNESKO, OEBS, OIK, INTERPOL i sl.) zahtevaju odlučno preventivno političko i diplomatsko delovanje i suprotstavljanje Srbije osloncem na međunarodno pravo, važeće odluke i prijateljske zemlje koje predstavljaju globalnu većinu.

Zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta nalaže kontinuirano insistiranje da se izvrše obaveze utvrđene Rezolucijom SB UN 1244 koje nisu izvršene a tiču se životnih prava i interesa Srbije kao što su – ostvarivanje prava 250.000 proteranih Srba i drugih nealbanaca na slobodan, bezbedan i dostojanstven povratak u svoje domove i na svoja imanja, garantovanje jednake bezbednost i osnovnih ljudskih prava Srba u Pokrajini, te vraćanje dogovorenih kontingenata vojske i policije Srbije.

Izvor: Pečat

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA