Најновије

ЕУ НЕМА МАНДАТ СБ УН: УНМИК и КФОР немају друга права осим оних која су утврђена Резолуцијом 1244

1244 (Илустрација: РИА Новости/Правда)

Пише: Живадин Јовановић

На основу међународног права и Устава Србије, Косово и Метохија је покрајина Србије под мандатом СБ УН.

Мандат СБ УН врше УНМИК, као цивилно присуство, и КФОР, као војно присуство, чије су дужности и права таксативно утврђени Резолуцијом СБ УН 1244.

УНМИК и КФОР немају никаква друга права осим оних која су изричито утврђена Резолуцијом СБ УН 1244. Нико, осим СБ УН, није овлашћен да проширује, смањује или преузима мандате УНМИК-а и КФОР-а.

ЕУ нема мандат СБ УН за решавање питања статуса, најмање за наметање услова, рокова и „решења“ по мери хегемонистичких геополитичких интереса, кршењем међународног права и правно-обавезујућих одлука СБ.

ЕУ и свака њена чланица појединачно имају обавезу да свим својим актима, активностима и захтевима према Србији поштују Резолуцију СБ УН 1244 као императивну, општеобавезујућу међународно-правну одлуку.

Србија нема обавезу да прихвата, да се саглашава, спроводи или учествује у било којим актима који нису у складу с Повељом УН, Резолуцијом 1244, другим одлукама СБ УН или њеним уставом.

О мирном, праведном и одрживом решењу на Косову и Метохији одлучује само СБ УН.

Свођење одбране суверенитета и територијалног интегритета на неприхватање чланства тзв. Косова у УН и његовог признавања, резултат је континуираних подвала западних кувара фазног признања и кршења Резолуције СБ УН 1244.

Покушаји учлањења тзв. Косова у друге форуме суверених држава (СЕ, УНЕСКО, ОЕБС, ОИК, ИНТЕРПОЛ и сл.) захтевају одлучно превентивно политичко и дипломатско деловање и супротстављање Србије ослонцем на међународно право, важеће одлуке и пријатељске земље које представљају глобалну већину.

Заштита суверенитета и територијалног интегритета налаже континуирано инсистирање да се изврше обавезе утврђене Резолуцијом СБ УН 1244 које нису извршене а тичу се животних права и интереса Србије као што су – остваривање права 250.000 протераних Срба и других неалбанаца на слободан, безбедан и достојанствен повратак у своје домове и на своја имања, гарантовање једнаке безбедност и основних људских права Срба у Покрајини, те враћање договорених контингената војске и полиције Србије.

Извор: Печат

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА