Najnovije

UKRAJINCI NAPALI RUSKU TERITORIJU: Velika eksplozija, i akcija ukrajinskih službi

Ruski teretni voz oštećen je u eksploziji i požaru koji je potom usledio u tunelu Besolov Severomujski, u sibirskom regionu Burjatija.

Ruski mediji javljaju da su istražitelji utvrdili da je požar koji je zahvatio najduži tunel u Rusiji, nastao usled eksplozije koja se dogodila u noći između 29. i 30. novembra.

Kako se navodi, eksploziv je bio postavljen ispod voza, a aktiviran je u trenutku prolaska kompozicije kroz tunel Besolov Severomujski u neposrednoj blizini granice sa Mongolijom.

POROŠENKO VRAĆEN SA GRANICE: Optužio vladu za diverziju (VIDEO)

Bezbednosne službe Rusije okarakterisale su događaj kao teroristički akt nepoznatih počinilaca i pokrenule opsežnu istragu eksplozije voza u Sibiru, a deluje da to nije jedini incident koji se dogodio na ovoj veoma važnoj saobraćajnici.

Ukrajina

Neimenovani izvor iz ukrajinskih obaveštajnih službi rekao je za Rojters u četvrtak da je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) detonirala četiri eksplozivne naprave na magistralnoj pruzi Bajkal – Amur.

Kako je naveo, pruga je korišćena u vojne svrhe i postala je legitimna meta ukrajinskih obaveštajnih službi.

Britanski izvori navode da je pruga korišćena kako bi se naoružanje koje je Rusija uvezla iz Severne Koreje prebacilo na ukrajinski front.

Prema nepotvrđenim informacijama, ovo nije jedini incident na železničkim saobraćajnicama širom Sibira i navodno je miniran još jedan teretni voz u dobro koordinisanoj akciji koja je imala za cilj da onesposobi snabdevanje ruske vojske municijom iz Severne Koreje čija su nabavku dogovorili Vladimir Putin i Kim DŽong Un.

Britanci pišu da je napad koji se dogodio u Sibiru, više od 4.000 kilometara daleko od fronta, pokazao spremnost Ukrajine da izvede saobatažu duboko unutar teritorije Rusije.

UKRAJINCI KRENULI JAKO NAPRED: Žestoke borbe, Rusi im napravili sačekušu (MAPA)

Pruga

Tunel Besolov Severomujski je dugačak 15,3 kilometara i najduži je u Rusiji, a kroz njega prolazi magistralna pruga Bajkal – Amur koja povezuje centralnu Rusiju sa dalekim istokom zemlje i predstavlja jednu od ključnih deonica za snabdevanje.

Pruga na kojoj se dogodio incident trenutno je zatvorena dok se ne završi istraga, a saobraćaj je preusmeren na alternativne pravce koji zahtevaju nešto duže vreme putovanja.

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA