Najnovije

Najbitniji događaj u izbornoj kampanji koji su mediji prećutali: Rusi opomenuli Vučića i podržali opoziciju

Po prvi put od njegovog dolaska na vlast Ruska federacija nije u izbornoj kampanji pružila ni jedan znak podrške vlasti Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Ono što je još zanimljivije jeste da su i finišu kampanje Rusi slali signale podrške drugim partijama, pa čak i najjačoj opozicinoj desničarskoj koaliciji.

Kampanja je protekla bez Putinovog pisma Vučiću, dodele ordena nekom iz SNS, puta u Moskvu i sličnih poteza u kojim je predhodnih kampanja Vučić održavao privid “ruskog čoveka” za svoje glasače. Umesto toga, dobili smo nekoliko blago kritičkih poruka minstra spoljnih poslova RF Sergeja Lavrova i njegove saradnice Marije Zaharove na stanje u Srbiji i politiku SNS.

Rusi su “namignuli” ponovo SPS koji je dugo važio za prorusku stranku u Srbiji. Direktoru "Srbijagasa" i potpredsedniku Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušanu Bajatoviću uručen je Orden Ruske Federacije za doprinos razvoju i jačanju međunarodnih odnosa. Orden koje dodeljuje rusko Ministarstvo inostranih poslova, Bajatoviću je u Beogradu uručio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. 

Međutim, najveću podršku iz Rusije u ovoj kampanji dobila je koalicija Nacionalnog okupljanja koju čine Zavetnici i Dveri sastankom sa Marijom Zaharovom i susretom sa Sergejom Lavrovim u Skoplju tokom samita OEBS-a. Lavrov je učinio nešto što prevazilazi standarde diplomatskog delovanja, susreo se sa predstavnicima jedne od vodećih opozicionih lista u Srbiji znajući kakvu poruku to nosi.

Težinu ovog susreta znali su i SNS i prozapadni mediji u Srbiji, pa je činjenica da su se Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski susreli sa Lavrovim u finišu izborne kampanje skrivena od većine građana Srbije. Analitičar dr Dragan Petrović kaže da susret u Sokoplju sa Lavrovim nosi određenu političku poruku.

“Susret u Skoplju 1. decembra između ruske delegacije sa predstavnicima Dveri i Zavetnika, odnosno liste 4 Nacionalno okupljanje koje su predvodili Boško Obradović i Milica Đurđević-Stamnenkovski sa Zaharovom i Lavrovom, nosi svakako određenu političku poruku. Ruska delegacija i te kako zna da se u Srbiji pripremaju parlamentarni i lokalni decembarski izbori, te da predstavnici izborne liste 4 Nacionalno okupljanje u svom političkom programu i geopolitičkom određenju naginju strateškom osloncu na Rusiju. O tome govori i boravak dva podpredsednika i u isto vreme narodna poslanika Srpskog pokreta Dveri Borka Puškića i mr Ivana Kostića u Moskvi ove godine gde su se takođe susreli sa Lavrovom i Zaharovom.

Ovo ne znači da su Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici, te lista 4 nacionalno okupljanje, jedini politički subjekti koje podržava Rusija u Srbiji. Ako imamo u vidu tzv. prozapadnu opoziciju oličenu u listi Protiv nasilja tu ne može biti govora. Rusija tradicionalno najviše vodi računa o aktuelnim vlastima u državama i sa njima pre svega sarađuje, međutim bilo je slučajeva i kod nas "namigivanja" nacionanlnoj opoziciji, setimo se posete ambasadora Konuzina predizbornim aktivnostima SNS ouči izbora 2012, kada je pobeđena vlast DS. U Skoplju se Ivica Dačić samo susreo u prolazu sa ruskom delegacijom, a treba imati u vidu da se Vučić odavno nije susreo sa Putinom. Takođe su otkazane vojne vežbe Slovensko bratstvo sa Rusijom i Belorusijom, a održana je na jugu Srbije sa NATO. Mislim da je ovo i izvesna opomena vlastima u Srbiji ali i nedvosmislene simpatije prema listi 4 Nacionalno okupljanje – kaže dr Petrović.

Na ovo sve treba dodati da je predsednik SPS Ivica Dačić priznao da je pre izbora pokušavao da napravi koaliciju sa Zavetnicima, što je Milica Đurđević kategorički odbila. Iz ove perspektive moguće da je Dačić već znao da su Rusi promenili odnos prema Vučiću i da je želeo da uhvati priključak za neku buduću vlast.

Sva istraživanja ukazuju da bi formiranje naredne Vlade moglo da zavisi od Nacionalnog okupljanja i da bi upravo ova koalicija mogla da odluči dalji politički put Srbije, a ruska diplomatija je jasno pokazala da im ne bi bilo problem da sarađuju sa Nacionalnim okupljanjem.

MILICA ODGOVORILA ĐILASU I JEREMIĆU: Manje po američkim ambasadama, pa ćete shvatiti! (VIDEO)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA