Najnovije

BROJNE NEREGULARNOSTI: Svetski mediji o izborima u Srbiji

Svetski mediji izvestili su o rezultatima parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji, na kojima, prema preliminarnim rezultatima, vodi Srpska napredna stranka.

Izbori (Foto: Jutjub)

Britanski javni servis (BBC) prenosi da je, prema podacima izlaznih anketa, stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića zauzela vodeću poziciju na vanrednim parlamentarnim izborima.

Kako navode, bilo je i očekivano da ta partija zadrži većinu u parlamentu.

Opozicione partije u koaliciji Srbija protiv nasilja zaostaju sa 23,3 odsto na parlamentarnim, a njihova najveća nada je da će izazvati SNS na lokalnim izborima, pre svega u Beogradu, prenosi BBC i dodaje da su nezavisni posmatrači utvrdili brojne neregularnosti na biralištima.

Agencija Anadolija izvestila je o preliminarnim rezultatima pod oznakom "najnovije vesti (breaking news)", dok Al DŽazira piše da su izbori bili referendum za Vučićevu stranku iako se on nije kandidovao ni za jednu poziciju.

I Rojters prenosi da SNS vodi na vanrednim parlamentarnim izborima, sa 46,6 odsto, prema podacima Ipsosa i Cesida.

Ta agencija takođe piše o zabeleženim neregularnostima poput organizovanih dolazaka na glasača na birališta, fotografisanja listića i proceduralnih grešaka.

Dojče vele informacije o izborima prenosi u blogu uživo pod nazivom "U Beogradu Nestorović odlučuje?".

Politiko piše da izlazne ankete pokazuju da Vučić jača svoju vlast uprkos kritikama da je bilo velikih neregularnosti.

- Iako se Vučić nadao da će vanredni izbori potvrditi njegovu skoro potpunu kontrolu nad zemljom, kandidatom za EU, sada izgleda da će morati da se brani od optužbi za velike nepravilnosti i zastrašivanje birača. Ovi sporovi oko izborne manipulacije samo će pojačati strahove da Vučić ubrzano podriva demokratiju, medije i javne institucije u toj zemlji - navodi Politiko.

U tekstu se navodi da ovakvi rezultati znače da će Vučić, koji balansira između Zapada i Kremlja, ostati centralna figura diplomatije SAD i EU na Zapadnom Balkanu, posebno u pokušaju da izbegne ozbiljno rasplamsavanje tenzija na Kosovu.

O preliminarnim rezultatima su izvestili i Juronjuz, agencija Sinhua, France 24, Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku, ABC njuz.

Glas Amerike prenosi da SNS ima većinu na republičkom i pokrajinskom nivou uz ocenu da je u Beogradu "tesno".

AP piše da su "vladajući populisti u Srbiji odneli su ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima, koje su obeležili izveštaji o velikim neregularnostima, kako tokom napete kampanje, ali i na dan glasanja".

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA