Најновије

БРОЈНЕ НЕРЕГУЛАРНОСТИ: Светски медији о изборима у Србији

Светски медији известили су о резултатима парламентарних и локалних избора у Србији, на којима, према прелиминарним резултатима, води Српска напредна странка.

Избори (Фото: Јутјуб)

Британски јавни сервис (BBC) преноси да је, према подацима излазних анкета, странка председника Србије Александра Вучића заузела водећу позицију на ванредним парламентарним изборима.

Како наводе, било је и очекивано да та партија задржи већину у парламенту.

Опозиционе партије у коалицији Србија против насиља заостају са 23,3 одсто на парламентарним, а њихова највећа нада је да ће изазвати СНС на локалним изборима, пре свега у Београду, преноси BBC и додаје да су независни посматрачи утврдили бројне нерегуларности на биралиштима.

Агенција Анадолија известила је о прелиминарним резултатима под ознаком "најновије вести (бреакинг news)", док Ал Џазира пише да су избори били референдум за Вучићеву странку иако се он није кандидовао ни за једну позицију.

И Ројтерс преноси да СНС води на ванредним парламентарним изборима, са 46,6 одсто, према подацима Ипсоса и Цесида.

Та агенција такође пише о забележеним нерегуларностима попут организованих долазака на гласача на биралишта, фотографисања листића и процедуралних грешака.

Дојче веле информације о изборима преноси у блогу уживо под називом "У Београду Несторовић одлучује?".

Политико пише да излазне анкете показују да Вучић јача своју власт упркос критикама да је било великих нерегуларности.

- Иако се Вучић надао да ће ванредни избори потврдити његову скоро потпуну контролу над земљом, кандидатом за ЕУ, сада изгледа да ће морати да се брани од оптужби за велике неправилности и застрашивање бирача. Ови спорови око изборне манипулације само ће појачати страхове да Вучић убрзано подрива демократију, медије и јавне институције у тој земљи - наводи Политико.

У тексту се наводи да овакви резултати значе да ће Вучић, који балансира између Запада и Кремља, остати централна фигура дипломатије САД и ЕУ на Западном Балкану, посебно у покушају да избегне озбиљно распламсавање тензија на Косову.

О прелиминарним резултатима су известили и Јуроњуз, агенција Синхуа, Франце 24, Радио Слободна Европа на енглеском језику, АБЦ њуз.

Глас Америке преноси да СНС има већину на републичком и покрајинском нивоу уз оцену да је у Београду "тесно".

АП пише да су "владајући популисти у Србији однели су убедљиву победу на парламентарним изборима, које су обележили извештаји о великим нерегуларностима, како током напете кампање, али и на дан гласања".

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА