Najnovije

THE JAPAN TIMES: Zapad se sprema za poraz Kijeva

I Japancima jasno...

Zapadni saveznici se pripremaju za nešto što ranije nisu mogli ni da zamisle: vojni poraz Kijeva, piše japanski list The Japan Times.

NATO je već počeo da preispituje rizike povezane sa Rusijom u posleratnom periodu. Prema ekspertima publikacije, eho će se osetiti širom sveta, jer se američki partneri i saveznici dovode u pitanje koliko su pouzdane vojne garancije Vašingtona.

“Prema njihovim rečima, posledice takvog strateškog neuspeha su mnogo dublje od neuspešnog povlačenja američkih trupa iz Avganistana 2021. godine. I ne uzima u obzir izglede da bi bivši američki predsednik Donald Tramp mogao da pobedi na predsedničkim izborima sledeće godine tako što će ispuniti svoja javna obećanja da će napustiti velike saveze, uključujući NATO, i postići dogovor sa Putinom o Ukrajini”, navodi se u članku.

Pored javnog skepticizma u vezi sa troškovima podrške, razočaravajući rezultati kontraofanzive pokrenuli su pitanja o tome da li je javno izrečeni cilj Ukrajine o granicama iz 1991. godine u principu izvodljiv.

“Rusija će verovatno nastojati da zauzme više teritorije i uništi više infrastrukture, kažu evropski zvaničnici”, tvrdi se u članku.

Pristalice Ukrajine i u EU i u SAD kažu da će pomoć verovatno u nekom obliku biti odobrena početkom sledeće godine. Ali malo je verovatno da će to dovesti do bilo kakve promene na bojnom polju, kažu oni.

U baltičkim zemljama zvaničnici već pozivaju javnost da se pripremi za sledeći vojni sukob. Garancije NATO za lokalne vlasti više ne izgledaju tako neprikosnoveno.

Prethodno uverenje da će rat predstavljati „strateški poraz” Moskve, nastavlja publikacija, izbledelo je, zamenjeno mišljenjem da bi „Putinova opklada da će uspeti da nadmaši Sjedinjene Države i saveznike može da bude tačno.”

Pročitajte OVDE o pobijenim NATO oficirima

Izvor: Tv Front 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA