Najnovije

PORUKA RUSKOJ OPOZICIJI U CG: Nemate pravo da lažete i vređate građane zemlje u kojoj ste gosti

Grupa ruskih opozicionih „antiratnih“ aktivista iz Bara, Budve, Herceg Novog i Podogorice uputila je pismo premijeru Dritanu Abazoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Budva (Foto: Pixabay)

Oni u pismu pozivaju vlasti Crne Gore da reaguju na otkazivanje najavljenog koncerta ukrajinsko-beloruske grupe LJapis Trubeckoj u Budvi i traže da se slični nezakoniti akti sile spreče u budućnosti, preneli su mediji.

Na ovo obraćanje reagovao je naš kolega Igor Damjanović, inače jedan od učesnika protesta. NJegovo reagovanje prenosimo integralno:

„U jučerašnjem nepotpisanom pamfletu famozne „Koalicije antiratnih aktivista – iseljenika iz Rusije“, koga su integralno preneli više medija u Crnoj Gori, izneto je više paušalnih i potpuno neistinitih tvrdnji o mirnom i dostojanstvenom protestu građana Budve povodom najavljenog nastupa LJapisa Trubeckoja, ekstremističkog rok benda iz Belorusije.

Ja nisam bio organizator spontanog građanskog protesta, ali kao očevidac i neposredni akter događaja osećam obavezu da reagujem na bestidne laži, bezobrazluk i uvrede koje su autori ovog nepotpisanog pamfleta uputili građanima Budve. Na spontanom, mirnom i dostojanstvenom protestu građana Budve nije se čula nijedna ružna reč, a kamoli incidenta i pretnji vlasnicima objekata gdje je koncert bio planiran, kako tvrde samoproglašeni „antiratni aktivisti – iseljenici iz Rusije“. U svom bezobrazluku otišli su toliko daleko da su građane Budve nazvali fašistima. Inače članovi ekstremističke rok grupe LJapis Trubeckoj predstavljaju lica poznata po nasilju, skandalima i debelim kriminalnim dosijeima, a na njihovim koncertima poslednjih godinu dana aktivno se sakupljao novac za potrebe ukrajinske armije. Toliko o tome koliko su autori pamfleta zaista „antiratni aktivisti“.

Gorenavedene činjenice izazvale su revolt građana i podstakle ih na miran i dostojanstven protest, koji autori ovog sramnog pamfleta pokušavaju da oklevetaju. Imaju samoproglašeni „antiratni aktivisti – iseljenici iz Rusije“ legitimno pravo da: mrze koliko hoće svoju otadžbinu, žele da ona bude poražena u ratu, podržavaju i na koncertima finansijski pomažu njene neprijatelje, pa i da sanjaju da njihova otadžbina prestane da postoji. Aleksej Danilov, sekretar saveta za nacionalnu bezbjenost Ukrajine, pre nekoliko dana izjavio je da je ratni cilj Ukrajine „razbijanje Ruske Federacije na isti način kako je razbijen Sovjetski Savez“.

Ono što samoroglašeni „ratni aktivisti – iseljenici iz Rusije“ nemaju pravo je da javno lažu, kleveću i vređaju građane Crne Gore, države koja im je ukazala gostoprimstvo. Stoga ukoliko planiraju da se ovako ponašanje nastavi pozivam ih da se predstave, da bi organi države Crne Gore zatražili mišljenje da li je u njihovom postupanju prekršen član 95 Zakona o strancima i da li su ispunjeni uslovi za primenu člana 110 istog zakona.“

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA