Najnovije

Tužiteljka Savović o oduzimanju predmeta "EPS": To je bila pokazna vežba (VIDEO)

"Moj je utisak da je ovo (što se meni dogodilo) bila neka pokazna vežba, ne prva, ali jedna od značajnijih. Da bilo koji predmet koji radimo može da nam se u bilo kom momentu oduzme, bez obzira na to koliko je važan i kompleksan“, kaže u intervjuu za KRIK tužiteljka Bojana Savović.

Bojana Savović (Foto: Jutjub)

Savović, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, završila je prošle nedelje više od godinu dana dugu istragu velike krađe u Elektroprivredi Srbije (EPS) i naredila hapšenje šest osoba za koje se sumnja da su oštetili ovo javno preduzeće za oko 7,5 miliona dolara. Tek što je trebalo da sasluša uhapšene, njen šef, tužilac Nenad Stefanović, onemogućio joj je da dalje radi na ovom slučaju.

Savović je praktično kažnjena - sklonjena je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u kojem je radila od njegovog osnivanja pre pet godina, a njen slučaj preuzela Stefanovićeva najbliža saradnica Brankica Marić.

Savović za KRIK otkriva da to nije prvi put da su nastali problemi u istrazi malverzacija u EPS-u:

- Marić se i ranije interesovala za ovaj slučaj, pa je čak jedno vreme i paralelno vodila istragu, sastajući se mimo njenog znanja sa policajcima koji su učestvovali u istrazi. Od policajaca sam čula da je ona njima poslala neku svoju verziju naredbe o sprovođenju istrage u mom predmetu i da nisam obaveštena ni o toj naredbi niti sam imala uvid u njenu sadržinu.

Do danas Savović nije dobila nikakvo obrazloženje zbog čega je premeštena. Tužilaštvo je izdalo saopštenje navodeći da je sama tražila premeštaj, kao i da je odugovlačila istragu u slučaju EPS. Ona ovo oštro negira i ističe da joj se nikada ništa slično nije desilo za 20 godina karijere, kao i da je presedan da se tužilac menja u slučaju koji je gotovo doveden do kraja.

Ističe i da nije usamljen slučaj - Stefanović, koji je po dolasku na čelo ovog tužilaštva prošle godine naveo da je borba protiv korupcije prioritet, iz ovog specijalizovanog odeljenja sklonio je čak sedam iskusnih tužilaca.

- Ništa nije transparentno i mi ne znamo uopšte koji je kriterijum kada se neko postavlja za rukovodioca određenog odeljenja, prvog zamenika ili za bilo koju rukovodeću ulogu - kaže Savović.

Savović otkriva i da je dolaskom Stefanovića pojačana kontrola nad radom tužilaca i da su sve manje samostalni u vođenju istraga. Otišlo se čak dotle, kako navodi, da je stiglo naređenje da se za gotovo sve što se radi tokom istrage, traži saglasnost od rukovodilaca - Stefanovića i Marić.

- Bio je poslat njihov nalog da nijedna konsultacija sa policijom oko predmeta ne sme da se desi ako se prethodno njima (Stefanoviću i Marić) ne referiše i ne dobije neka vrsta saglasnosti, što smo mi u odeljenju doživeli kao degradaciju, kao da smo pripravnici.

Tužiteljka navodi i da, za razliku od svojih kolega, ne pristaje da ćuti i da će uvek reagovati ako bilo ko bude na bilo koji način blatio njeno ime, obraz i dosadašnji rad.

- Tužioci u Srbiji ćute, kao što ćute i sve druge profesije u ovoj zemlji i kao što ćuti i veliki deo naroda - iz straha zbog osvete, revanšizma, blaćenja, iznošenja neistina o vama u režimskim medijima. Prosto niko ne želi da ulazi u to blato i da se valja, da odgovara, da demantuje.

Savović je istragu zloupotreba u EPS-u dobila prošle godine, nakon što je Tužilaštvo za organizovani kriminal slučaj prebacilo odeljenju za korupciju Višeg tužilaštva.

- Tužilaštvo za organizovani kriminal je imalo svoju procenu zbog čega smatraju da nema dokaza za organizovanu kriminalnu grupu i za neko krivično delo iz njihove nadležnosti. Oni su o tome sačinili detaljnu odluku i nakon toga su predmet dostavili nama na nadležnost.

Na ovom, kako je nekoliko puta naglasila, složenom i kompleksnom slučaju tužiteljka je radila duže od godinu dana. Istraga je mogla da bude i brža da je policija, na koju se tužilaštvo oslanja u svom radu, bila ažurnija.

- Policajci sa kojima sam radila, dva inspektora, bili su izuzetno korektni, ali u nekim situacijama nisu reagovali dovoljno brzo, kako sam ja to očekivala. Predmet zaista jeste kompleksan i složen, ali mislim da su neke stvari mogle biti, barem za ovu prvu fazu istrage, brže završene.

Istraga je utvrdila da su osumnjičeni oštetili EPS za oko 7,5 miliona dolara tako što su od ove državne firme naplatili posao koji nije izvršen - izgradnju pruge, kako se navodi u saopštenju policije.

- Radi se o velikoj sumi novca koja je izdvojena za izgradnju značajnog koloseka koji na kraju uopšte nije urađen. Jedan deo je urađen nekvalitetno, neupotrebljiv je, bez odgovarajućih sertifikata i atesta - kaže Savović.

- Utisak je među građanima, a i među nama, da ovo nije jedini predmet u javnim preduzećima gde se na tako bahat način ophode prema novcu koji treba da bude uložen u prave svrhe.

Ova istraga, kaže Savović, privukla je pažnju njenih nadređenih - tužioca Nenada Stefanovića i njegove prve zamenice Brankice Marić. I dalje je misterija zbog čega su počeli toliko da se interesuju baš za ovaj slučaj.

- Prvo što je za mene bilo čudno, neki prvi alarm, je što su prva zamenica i javni tužilac više puta tražili da izvrše uvid u taj predmet i tražili da napišem izjašnjenje o mom postupanju. Ja sam dva puta napisala to moje izjašnjenje, to je bio već prvi signal da se interesuju za taj predmet.

Veće iznenađenje bilo je, kaže, kada je od policajaca sa kojima je sprovodila istragu saznala da se tužiteljka Marić paralelno sastajala sa njima.

- (Rekli su mi) da su od nje dobili određene instrukcije, nisu mi rekli tačno koje. Tada sam prvi put saznala da i ona paralelno pored mene radi na tom predmetu, a da me nije obavestila. I tada sam prvi put za tako nešto uopšte i čula. Bila sam iznenađena jer nisam bila obaveštena o tim sastancima. Bilo mi je neobično da me niko nije pozvao da prisustvujem s obzirom da se radi o mom predmetu u kom planiramo skorašnje hapšenje ljudi.

Ubrzo je saznala i da je tužiteljka Marić izdala naredbu za sprovođenje istrage u ovom slučaju.

- Nakon svega toga, ono što je meni bilo najneobičnije, od policajaca sam čula da je ona njima poslala neku svoju verziju naredbe o sprovođenju istrage u mom predmetu i da nisam obaveštena ni o toj naredbi niti sam imala uvid u njenu sadržinu. Tako da je vrlo bilo neobično da iz istog državnog organa oni dobijaju dvosmerne informacije i naloge, a da nas dve ne komuniciramo i da nismo usklađene uopšte u tim nalozima i u daljem postupanju u predmetu.

Savović je nastavila da radi na slučaju i dovela ga do hapšenja osumnjičenih. Na dan akcije sve je koordinisala - hapšenja, pretrese, bila u komunikaciji sa policijom i advokatima. Pred kraj radnog vremena, međutim, Marić ju je pozvala u svoj kabinet.

- Kada sam ušla u kancelariju, ona me je kratko obavestila da je javni tužilac Nenad Stefanović zauzet, da je na sastancima i da mi ona samo prenosi njegovu odluku da više neću raditi u odeljenju za borbu protiv korupcije i da neću raditi na ovom predmetu - objašnjava Savović.

- Pitala sam je ko će preuzeti sutrašnja saslušanja (uhapšenih).Ona mi je samo rekla da ja ništa o tome ne brinem, da sam premeštena u drugo odeljenje i da će ona preuzeti dalje rukovođenje tim predmetom. Razgovor je bio kratak, nije bio prijatan. Po njenom tonalitetu nisam mogla da zaključim zašto je to uopšte urađeno, nije mi rekla nikakve razloge - rekla je, između ostalog, Savović.

Izvor: KRIK

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA