Najnovije

POCRNELI KRSTOVI KIJEVO-PEČERSKE LAVRE: Prekid apostolskog kontinuiteta? (VIDEO)

Krstovi na Trpeznoj crkvi Kijevo-Pečerske lavre pocrneli su nakon što su tamo održane „službe“ raskolničke pravoslavne crkve Ukrajine, rekao je mitropolit Pavle (Lebed), iguman Lavre u obraćanju ukrajinskim vlastima.

Kijevo-Pečerska lavra (Foto: RIA Novosti)

Početkom januara 2023. ukrajinske vlasti su kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) oduzele Trpeznu crkvu, kao i Uspenski sabor, glavni hram Lavre, u koji su ušli raskolnici iz „Pravoslavne crkve Ukrajine“ vršiti „bogosluženje”. Na snimku snimljenom u Lavri vidi se da ovo nije senka, promenila se boja pokrivača krstova, pocrneli su.

"Pogledajte šta se desilo sa krstovima iznad Trpezne crkve. Krstovi su bili žuti dok se nije dogodilo svetogrđe (krađa crkvenih svetinja)", rekao je mitropolit Pavel.

Prema njegovim rečima, pocrnjenje krstova znači da je „neophodno voditi računa o svetoj sabornoj apostolskoj crkvi“. Crkva se smatra apostolskom, odnosno sveštenstvo se prenosi direktno od apostola – učenika Isusa Hrista. Kako kažu sveštenici, u PCU nema tog kontinuiteta, a u raskol idu i pravi sveštenici koji služe sa raskolnicima.

Prethodno je uprava nacionalnog spomen obeležja  „Kijevo-pečerska lavra“ naredila monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da do 29. marta napuste zgrade koje mu pripadaju. Ukrajinska međuresorna radna grupa utvrdila je kršenje uslova sporazuma o korišćenju državne imovine od strane manastira. Nije objavila sadržaj niti detalje kršenja. Potom je ministar kulture Ukrajine Oleksandar Tkačenko rekao da bi monasi kanonske UPC mogli da ostanu u Kijevo-pečerskoj lavri ako pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine, a „zajednički rad specijalista i službenika za sprovođenje zakona će stimulisati njihova odluka“. Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril obratio se 11. marta verskim liderima i međunarodnim ličnostima sa porukom o situaciji oko Kijevo-Pečerske lavre, nazvavši represivnim ciljeve ukrajinskih zvaničnika koji iz nje proteruju monahe UPC.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA